VCHO steunt initiatief om sluiting horeca ongedaan te maken

Op 20 oktober dient een kort geding om de sluiting van de horeca aan te vechten. Michael Meeuwisse van de De Posthoorn in Den Haag is de initiatiefnemer van deze actie en inmiddels hebben ruim 30 ondernemers zich bij hem aangesloten.

Afgelopen woensdag werd bekend dat het Outbreak Management Team (OMT) had aangegeven dat restaurants mogelijk open zouden kunnen blijven onder bepaalde voorwaarden. Het kabinet heeft dit advies niet opgevolgd en bepaald dat de horeca 4 weken moet sluiten. Met deze rechtszaak willen de ondernemers bereiken dat de sluiting van restaurants per direct wordt opgeheven. In Duitsland heeft de horeca een soortgelijke zaak gewonnen.

VCHO staat achter deze actie en heeft ook dezelfde uiting richting de politiek gegeven. Wij zullen deze zaak met belangstelling volgen en waar nodig ondersteunen.

Samenvatting livestream

Afgelopen vrijdag was Hans Biesheuvel van ONL te gast bij een livestream die VCHO samen met Horeca Alliantie partners ProFri en NHG georganiseerd heeft. Tijdens deze sessie ging Hans Biesheuvel in gesprek met diverse ondernemers over de moeilijke situatie waarin zij verkeren. Deze informatie neemt Biesheuvel bij zijn gesprekken met bewindslieden in politiek Den Haag.
 
De belangrijkste punten die naar voren kwamen zijn:

  1. Nu de horeca gesloten is moet er extra financiële steun komen voor de ondernemers, anders zullen velen de crisis niet overleven. Dat betekent ook dat in ieder geval de voorwaarden van het tweede steunpakket niet teruggeschroefd mogen worden in het derde steunpakket.
  2. Er moet ook financiële steun komen voor horecazaken die na 1 februari 2020 zijn geopend. Zij komen nu voor geen enkele vergoeding in aanmerking.
  3. Bij de coronamaatregelen moet er meer maatwerk komen, door bijvoorbeeld het maximale aantal gasten aan te passen aan de grootte van de zaak.
  4. ONL heeft een voorstel ingediend om het mogelijk te maken om te transitievergoeding te laten voorfinancieren door de overheid.
  5. Tijdens de lock-down moet het mogelijk worden om de onderneming en schulden tijdelijk te stoppen, om na de opening weer open te gaan. Dit zogenaamde pauze-faillissement dient om te voorkomen dat goedlopende zaken alsnog failliet gaan tijdens de lock-down periode.