GVVA

De afgelopen maanden hebben veel ondernemers te maken gehad met verschillende problemen omtrent GVVA. Zo hebben we te maken met koks die zonder tijdige opzegging overstappen naar een andere werkgever, en de weigering van koks in China wegens twijfels aan de bekwaamheid (of kwalificatie). Volgens de cijfers van UWV, zijn er in het 1e kwartaal van 2022 slechts 31 nieuwe GVVA’s aangevraagd, waarvan er 10 zijn afgewezen. Dit veroorzaakt grote frustraties bij ondernemers, zeker nu het personeelstekort zeer nijpend is.

Wanneer komt er een nieuwe koksregeling?

Momenteel kunnen we daar nog geen exacte uitspraak over doen. Door de lobby van VCHO en de publicaties in de media, beseft de overheid het belang van een nieuwe koksregeling om het kokstekort te verzachten. VCHO is al meer dan één jaar in onderhandeling met UWV, IND en de ministeries van Sociale Zaken, Buitenlandse Zaken en Justitie over de voorwaarden van een nieuwe regeling.

Kan UWV iets doen tegen het bovenmatig overstappen van GVVA koks?

VCHO krijgt veel vragen over koks die overstappen en daarom hebben we deze vraag aan UWV gesteld. UWV ziet ook dat veel koks overstappen naar een andere werkgever. Velen van hen zeggen zelfs niet op bij hun voormalige werkgever. UWV kan daar niet zoveel aan doen.

Is het nog mogelijk om nieuwe koks naar Nederland te halen nu er nog geen nieuwe koksregeling is?

Het is nog steeds mogelijk om een GVVA aan te vragen voor nieuwe koks. De procedure duurt nu alleen langer. Bovendien moeten er bij de aanvraag een groot aantal stukken worden meegestuurd die aan veel eisen moeten voldoen

Procedure vacaturemelding

U ontvangt een vacaturenummer. Dit nummer heeft u nodig voor uw aanvraag. Zonder dit nummer wordt uw aanvraag direct afgewezen.

Overige voorwaarden

De overige voorwaarden in de regeling zijn:
  • Het opleiden van niet-vergunningplichtig personeel;
  • Het betalen van het juiste loon.

Heeft u nog vragen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met VCHO via 020 – 3458 202 of stuur een mail naar info@vcho.nl.

Ledenvoordelen

Asian Horeca Services

Asian Horeca Services (AHS) verzorgt GVVA aanvragen en verlengingen van koks voor de Aziatische keuken. Daarnaast kunt u bij hen terecht voor bemiddeling van koks uit Azië.

U kunt bij AHS ook terecht voor beëdigde vertalingen van diploma’s, officiële documenten en tolken. VCHO-leden krijgen speciale lage tarieven.

Lees meer

Masterclass

In samenwerking met diverse partners organiseert VCHO Masterclasses voor keukenpersoneel op verschillende niveaus. Deze Masterclasses zijn door UWV erkend en kunnen gebruikt worden als inspanning voor het aanvragen of verlengen van een GVVA.

Lees meer

Laatste nieuws