Hygiëne

Focus op uw (keuken)hygiëne! Door o.a. social media verspreid negatief nieuws zich razendsnel. Zonder dat u het wilt staat uw bedrijf landelijk negatief in het nieuws. Besteed daarom meer dan gemiddelde aandacht aan uw voedselveiligheid en keukenhygiene!

Handen wassen

Het zorgvuldig wassen van de handen met water en zeep en grondig drogen met een papieren handdoek of het gebruik van een handreiniger op alcoholbasis, zijn zeer effectieve manieren om te voorkomen dat virussen zich verspreiden. Bekijk de instructie van Tork voor het wassen van handen met zeep en met desinfecterende gel.

Hygiëne-werkboek HACCP

Zorg dat u het Hygiëne-werkboek HACCP van VCHO in huis heeft. Hierin staan alle internationale richtlijnen met betrekking tot voedselveilig werken. U kunt dit boek in het Nederlands en in het Chinees in de webshop bestellen. Leden betalen slechts € 10,- excl. BTW en verzendkosten.

Instructievideo’s

Samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) helpt VCHO de Aziatische ondernemers met het verbeteren van hun keukenhygiëne door zes korte instructiefilmpjes. In de films worden de juiste handelingen voor de zes meest voorkomende fouten in de Aziatische restaurants getoond.

Per 1 september 2020 openbaarmaking inspectieresultaten NVWA

NVWA publiceert de resultaten van de inspecties bij horecabedrijven. Deze gegevens zijn openbaar. Gasten kunnen via de App of www.inspectieresultaten.nvwa.nl de inspectieresultaten van uw bedrijf zien. Denk dus aan uw (keuken)hygiëne en voedselveiligheid!

De NVWA gaat vanaf 1 september 2020 de inspectieresultaten van horecalocaties in heel Nederland publiceren op hun website. Dit gebeurt nu al voor de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Horecalocaties die na 1 september 2020 worden geïnspecteerd krijgen een oordeel. De horecalocatie ontvangt een brief van NVWA met daarin de aankondiging om het oordeel van de inspectieresultaten openbaar te maken. Twee weken na ontvangst van deze brief worden de inspectieresultaten openbaar gemaakt en deze blijven 2 jaar geldig, behalve als er verbeterpunten zijn vastgesteld. In dat geval blijft het oordeel altijd 3 maanden staan, ook als er een herinspectie heeft plaatsgevonden.

Wat ook verandert is dat de zienswijze die de ondernemer tot nu toe kon indienen als reactie op de inspectieresultaten komt te vervallen. Hierdoor kan de NVWA de rapporten al na twee weken openbaar maken. Bezwaar en beroep blijven nog steeds mogelijk.

De matrix met inspectieresultaten wordt vervangen door de volgende drie onderwerpen waarop een zaak beoordeeld wordt:

  • Juiste omgang met voedsel
  • Hygiëne
  • Ongediertewering