Wat betekent de avondklok voor de horeca?

Donderdagavond is bekend geworden dat een meerderheid van de kamer het invoeren van een avondklok steunt. In deze Q&A over de in te voeren avondklok zetten we de belangrijkste voorwaarden voor u op een rij.

De avondklok formulieren kunt u onderaan downloaden.

 1. Wanneer gaat de avondklok gelden?
  De avondklok gaat in op zaterdagavond 23 januari van 21.00 uur en duurt in ieder geval tot 10 februari 4.30 uur. Dit betekent dat, behoudens een aantal uitzonderingen, niemand buiten mag zijn tussen 21.00 uur ’s avonds en 4.30 uur ’s morgens.
 2. Tot hoe laat mag er nog afgehaald worden?
  Het afhaalgedeelte van uw zaak mag tot 20.45 uur open blijven.
 3. Mag mijn personeel na 21.00 uur nog over straat om naar huis te gaan?
  Uw personeel mag als zij bijvoorbeeld naar huis moeten, ook na 21.00 uur nog buiten zijn, maar zij moeten twee formulieren bij zich dragen. Het formulier “Eigen verklaring avondklok” en een werkgeversverklaring.
 4. Mag ik na 21.00 uur nog thuisbezorgen?
  Het thuisbezorgen van maaltijden blijft ook na 21.00 uur toegestaan. Uw bezorgers moeten na 21.00 uur wel het formulier “Eigen verklaring avondklok” en een werkgeversverklaring bij zich dragen.
 5. Welke formulieren moet ik als eigenaar bij me hebben als ik na 21 uur nog naar buiten moet om naar huis te gaan?
  Als eigenaar moet u ook twee formulieren bij u hebben, het formulier “Eigen verklaring avondklok” en een werkgeversverklaring. De werkgeversverklaring kunt u zelf invullen.
 6. Hoe moet het formulier “Eigen verklaring avondklok” ingevuld worden?
  Uw werknemer moet dit formulier zelf invullen. Het is niet nodig om voor iedere dag een nieuw formulier in te vullen. Voor een aaneengesloten periode van meerdere dagen kan één formulier ingevuld worden. Dus als uw werknemer werkt van dinsdag t/m vrijdag, kan hij/zij dat op één formulier invullen. Voor de volgende aaneengesloten periode moet weer een nieuw formulier ingevuld worden.
 7. Hoe moet de werkgeversverklaring ingevuld worden?
  U moet voor uw werknemers die na 21.00 uur nog naar buiten moeten een werkgeversverklaring invullen. U geeft op het formulier aan op welke dagen en welke tijden uw werknemers buiten moeten zijn. Houdt u hierbij rekening met de reistijd die uw werknemer nodig heeft om naar huis te gaan. U kunt op het formulier voor de hele periode dat de avondklok van kracht is de dagen en tijden dat uw werknemer buiten moet zijn invullen. Als u het formulier uitprint moet u uw handtekening erop zetten voordat u het aan uw werknemer geeft. Als u het digitaal naar uw werknemer stuurt, vinkt u op het formulier aan dat het naar waarheid is ingevuld.
 8. Moeten de formulieren uitgeprint worden?
  Nee, dat is niet noodzakelijk. De formulieren kunnen digitaal ingevuld worden op een computer of smartphone en opgeslagen worden. Als een handhaver erom vraagt, moet het formulier getoond worden (uitgeprint of op een smartphone).
 9. Wat gebeurt er als ik buiten ben en het formulier niet bij me heb?
  Als een handhaver naar de formulieren vraagt en u die niet bij u heeft, kunt u een boete van € 95 krijgen.

Download de avondklok formulieren

Let op: Het valselijk invullen van avondklok formulieren wordt gezien als het plegen van een misdrijf, namelijk valsheid in geschrifte.

Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op via 020-3458 202 of info@vcho.nl.