Vragen over de taaltoets

Vandaag werden we door een van onze leden gebeld met een vraag over de taaltoets.

Het afleggen van de taaltoets is een van de routes waarmee u voor uw Chinese kok een GVVA (Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid) kunt aanvragen.

Hoe kun je deze regeling nu precies inzetten?

Als u een GVVA wilt aanvragen of verlengen voor een Chinese kok, moet deze wel werken op functieniveau 4 tot en met 6. Dit is specialiteitenkok Chinese / Aziatische keuken, sous-chef-allround kok Chinese / Aziatische keuken en chef-kok Chinese / Aziatische keuken.
Bij de aanvraag moet u aantonen dat u aan ten minste een van de regels uit het convenant voldoet. Het afleggen van de taaltoets is een van deze regels.

De taaltoets kunt u vragen via onze website. U krijgt een studiepakket met een studieboek van Ming Ya en daarbij Cd-roms opgestuurd, en ook inlog gegevens voor de website waar u de toets eenvoudig online kunt maken.

Naast het afleggen van de taaltoets moet u zich ook registreren als praktijkbegeleider. Daarvoor doet u (of iemand anders uit uw bedrijf) een cursus bij onze samenwerkingspartner Bureau HTM. Deze cursus bestaat uit een cursusdag en een examendag en wordt in het Nederlands gegeven. Aanmelden voor deze cursus kan op de website van Bureau HTM.

Het is niet verplicht dat beide certificaten door dezelfde persoon gedaan worden, deze mogen dus op verschillende namen staan. Let op dat u de certificaten eenmalig kunt gebruiken, voor een volgende aanvraag moet u opnieuw deze of een van de andere documenten uit het convenant aanvragen.

Aanmelden voor de taalcursus kan op onze website!