Verslag van de VCHO-Sligro Wijnreis

Dag 1
Op maandag 7 november ging de VCHO-Sligro wijnreis naar Bordeaux van start. In drie dagen werden de grootste en bekendste Châteaux uit de Bordeaux streek bezocht.

Château Cambon la Pelouse

De zonnige maandag ging van start met een bezoek aan Château Cambon la Pelouse. Op dit familiebedrijf van 70 hectare worden jaarlijks 200.000 flessen wijn geproduceerd. De rode wijn is de beroemde Cru Bourgeois met het predicaat “Cru Bourgeois Exceptionnel”. Met prijzen tussen de €15,- en €25,- produceert Château Cambon la Pelouse mooie wijnen voor het middensegment. Na dit bezoek volgde een lunch in het prachtige Château d’Aggasac.


img_8826Château Margaux

Na de lunch werd het prestigieuze Château Margaux bezocht. Dit is een van de oudste wijnhuizen en produceert de meest exclusieve wijnen ter wereld. Al vanaf de 16e eeuw wordt op dit Château wijn verbouwd, meer dan 360.000 flessen per jaar. Op Château Margaux zijn flessen wijn te bewonderen uit het jaar 1848, maar de smakelijke wijnen die wij proefden waren uit de mooie wijnjaren 2004 en 2009. 

Château Belgrave

publicatie5

Deze eerste dag werd afgesloten met een bezoek aan Château Belgrave, Haut-Medoc, Grand Cru Classé dat op 59 hectare 10.000 druivenstokken verbouwt. Dit wijnhuis mag zich rekenen tot de elite van de Bordeauxwijnen. Bijzonder aan dit kasteel is dat de wijnen volgens biologische landbouwmethodes worden verbouwd. Hiervoor wordt het land tussen de wijnranken in de winter met grassoorten ingezaaid die de grond in optimale conditie brengen voor de groei van de druiven. De topwijn van dit Château heet natuurlijk ‘Château Belgrave’! Deze wijn is samengesteld uit de druivenrassen Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot en Cabernet Franc. De kwalitatief goede en betaalbare wijn werd door het reisgezelschap heerlijk bevonden!

Dag 2

Wijnhuis Maison Joannepublicatie52

Na een goede nachtrust in het perfecte verzorgde Hotel de Sèze in het centrum van Bordeaux, vertrokken we dinsdagochtend naar een van de bekendste wijnhandelaren in Bordeaux: Maison Joanne. Maison Joanne is een van de belangrijkste wijnexpediteurs ter wereld. Het beschikt over een enorm magazijn van 14.500 vierkante meter met een opslagcapaciteit van 6 miljoen flessen. Sinds 1862 verhandelt dit wijnhuis de beste wijnen uit de streek. De Bordeauxwijnen van Joanne worden dan ook gerekend tot de wereldtop! Wij werden persoonlijk ontvangen door mede-eigenaar Eric Casteja, die de 5e generatie erfgenaam is van dit mooie familiebedrijf! Hij nam ons mee naar zijn indrukwekkende en stijlvolle wijnopslag. Op het moment van ons bezoek lagen er meer dan 3 miljoen flessen Bordeauxwijn opgeslagen die in prijs oplopen tot maar liefst €2.500 per fles!

Met passie vertelde Eric over zijn wijnen en liet hij ons met veel enthousiasme maar liefst 11 soorten Bordeauxwijnen proeven. Hierbij gaf hij veel uitleg over de samenstelling, de smaak en de afdronk van de verschillende wijnen. Ons reisgezelschap vertelde hem ondertussen over de ervaringen met het drinken van wijn in China. Ook voor Maison Joanne zijn China, Hongkong en Japan tegenwoordig de grootste afzetmarkten voor de top van de Bordeauxwijnen. Eric Casteja was verheugd te horen dat zijn wijnen zeer goed worden gewaardeerd in China.img_4029

Na dit inspirerende bezoek was het tijd voor een heerlijke lunch bij La Terrasse Rouge in St. Emilion, een toprestaurant temidden van de wijngaarden. Met uitzicht over de prachtige wijngaarden was het extra genieten van de heerlijke gerechten. Bovendien is dit restaurant ook innovatief: bij de menukaart krijgen de gasten een visitekaartje met daarop de Wi-Fi code. Dit nodigt de gasten natuurlijk direct uit tot het delen van foto’s op social media. Een slimme manier om tijdens het bezoek direct en snel positieve publiciteit te genereren!


Château Angelus

publicatie67Na de lunch was het tijd voor een bezoek aan Château Angelus. Op de plaats van dit prachtige en onlangs gerenoveerde landgoed stond lang geleden een kerk die de bewoners uit de streek met klokkengeluid opriep tot gebed. Angelus heeft de klokken behouden en omgebouwd naar een authentiek carillon. Hiermee worden de gasten op Angelus verwelkomd. Voor het VCHO-gezelschap werd zowel het Chinese als het Nederlandse volkslied gespeeld!

Sinds de oprichting in 1782 is het inmiddels de 8e generatie familie Boüard de Laforest die het landgoed
beheert. Het bedrijf produceert 100.000 flessen wijn per jaar en behoort tot top 3 Châteaux uit de Bordeauxstreek. Innovatie is de sleutel van het succes waarmee dit bedrijf het predicaat ‘Premier Grand Cru Classé A’ heeft verdiend.
De druiven worden verbouwd met nieuwe organische landbouwtechnieken en voor de vinificatie worden drie verschillende soorten vaten gebruikt: stalen vaten, houten vaten maar ook unieke kleicontainers. Hiermee worden de specifieke karakters van elke wijnsoort gemaakt.publicatie89

Het ‘branden’ (mengen) van de wijnen gebeurt slechts een week voor de botteling, waarna de wijnen nog minstens 10 jaar moeten rijpen in de fles. Maar er zijn ook wijnen die nog tot 2035 op de plank moeten blijven liggen.
Deze wijnen worden uitsluitend op bestelling gemaakt en zijn dus alleen voor de echte liefhebber bestemd! Ook zijn deze wijnen erg gewild in China, onze Franse gastheer spreekt dan ook wat Chinees!

Château Beau-Sejour Becot

Na het bezoek aan Angelus bleven we in het mooie plaatsje St. Emilion voor een bezoek aan Château Beau-Sejour Becot. Dit familiebedrijf wordt geleid
door Juliette Bécot, de 6e generatie van deze wijngaard. Met een productie van 75.000 flessen per jaar is dit een relatief klein bedrijf. Het Chateau heeft een eigen productiemethode waarbij de schillen en pitten van de druiven onaangetast blijven en de wijn op een natuurlijke wijze wordt gefilterd. Dit levert een zachte en elegante wijn op met een laag tanninegehalte. Van de veelvuldig bekroonde wijnen is dan ook 90% voor de productie al verkocht!publicatie77

Dit wijnkasteel was de laatste in de rij van de top Châteaux die door ons reisgezelschap werd bezocht. De tweede dag werd afgesloten met een gezellig diner en een overnachting in Hotel Chateau Pey la Tour in Sallebœuf. De conclusie van het gehele reisgezelschap was dat deze studiereis zeer inspirerend was en men onder de indruk was van de top Châteaux die VCHO heeft bezocht.

 

Hierbij het fotoverslag van onze reis!