Veel gestelde vragen voorwaarden convenant

De laatste tijd krijgen we vaak vragen van leden over enkele voorwaarden van het convenant. De meest gestelde vragen hebben we in dit artikel toegelicht.

Als ik een kok aanneem die arbeidsvrij is, voldoe ik dan aan de eisen van het convenant?

Ja. Volgens het convenant is één van de keuzes het aannemen van een niet-vergunningplichtige werknemer. Omdat de nieuw aan te nemen kok arbeidsvrij is, heeft hij geen vergunning nodig en voldoet u hiermee dus aan de eisen van het convenant. Let wel op: de kok moet een fulltime contract (38 uur) krijgen van minimaal één jaar voor een functie zoals opgenomen in bijlage 2 van het convenant.

Kan mijn arbeidsvrije kok ook deelnemen aan de basisopleiding Aziatische Keuken?

In principe mag een arbeidsvrije kok deelnemen aan deze opleiding, omdat het ook hier gaat om een niet-vergunningplichtige werknemer. Wanneer uw kok echter afkomstig is uit China, mag hij niet deelnemen aan de basisopleiding. De werknemer is namelijk al Aziatische kok en heeft als zodanig gewerkt (bijvoorbeeld met een TWV). Daarom is het aanbieden van deze opleiding niet passend voor deze kok en voldoet de werkgever om die reden niet aan het convenant.

Als de cursist zijn diploma heeft gehaald, maar bij aanvraag van het GVVA niet meer bij mij werkzaam is, heb ik dan voldaan aan de eisen van het convenant?

Ja, het uiteindelijke doel is dat werkgever niet-vergunningplichtig personeel, dat te werk wordt gesteld in de Aziatische keuken, opleidt en dat er een diploma behaald wordt. Het is natuurlijk wel wenselijk dat de kok na afloop van zijn opleiding ook bij u blijft werken, maar in principe is dit niet verplicht.

Als ik iemand in dienst neem, maar deze is bij aanvraag van het GVVA niet meer bij mij werkzaam, heb ik dan voldaan aan de eisen van het convenant?

Nee, op het moment van aanvraag moet de kok nog steeds bij u in dienst zijn. Als de kok weggaat, nog voordat u een aanvraag heeft kunnen doen, zult u een nieuwe kok moeten vinden, voordat u voldoet aan de voorwaarde van een verlengingsaanvraag. Ook hier is het van belang dat uw kok een fulltime contract (38 uur) krijgt van minimaal één jaar.