Horeca Alliantie presenteert plan aan minister: ‘Horeca kan open per 26 januari’

De Horeca Alliantie heeft een heropeningsplan gepresenteerd aan de minister van Economische Zaken, mevrouw Mickey Adriaansens. Daarmee kan een substantieel deel van de horeca vanaf woensdag 26 januari verantwoord en veilig open, zegt de belangenorganisatie.

In een brief aan minister Adriaansens pleit de Horeca Alliantie – een samenwerking van VCHO, ProFri en NHG – voor een spoedige heropening van de horeca, uiteraard met een aantal beperkingen. Volgens de Alliantie is heropening mogelijk, mede omdat het aantal ziekenhuis- en IC-opnames blijft dalen.

De Horeca Alliantie is van mening dat de meeste eet- en drinkgelegenheden nu al op een verantwoorde en veilige manier open kunnen. Vooruitlopend op het ijkmoment van 25 januari 2022, heeft het samenwerkend trio een overzicht gemaakt van de maatregelen die nodig zijn om de veiligheid van zowel gasten als medewerkers te waarborgen en de verspreiding van het coronavirus te minimaliseren. Ook vragen ze om een zogenaamde toegangsstop mogelijk te maken, waarbij de deuren om 20.00 uur worden gesloten, maar de aanwezige gasten nog tot 22.00 uur kunnen verblijven. Dit zorgt voor minder drukte bij de in- en uitstroom van gasten en dus voor minder contactmomenten en een rendabelere exploitatie.

Na de eerste openstelling van eet- en drinkgelegenheden op 26 januari, moet volgens de Alliantie direct onderzocht worden wanneer en hoe de nachthoreca opengesteld kan worden. Verder moet gekeken worden op welke termijn de openingstijden en de maatregelen verder versoepeld kunnen worden, zodat de ondernemers ook weer winstgevend kunnen gaan opereren en overheidssteun niet meer nodig is. 

Zolang er nog beperkingen gelden voor de horeca is overheidssteun noodzakelijk. Bovendien moet de overheid werken aan een herstelplan waar (gedeeltelijke) kwijtschelding van de opgebouwde belastingschuld van de ondernemers een belangrijk onderdeel van is.

Belangrijkste onderdelen van het openingsplan per 26 januari a.s.:

Openingstijden

  • De horeca mag open zijn van 05.00 tot 22.00 uur, waarbij de deuren om 20.00 uur sluiten en geen nieuwe gasten meer toegelaten worden.
  • Afhalen en thuisbezorgen zijn ook na sluitingstijd toegestaan.

Maatregelen

  • Circa één derde van de capaciteit van het terras en de binnenruimte mag worden gebruikt.
  • De tafels dienen op 1,5 meter afstand van elkaar geplaatst te worden.
  • Gasten moeten in het bezit zijn van een CTB (3G).
  • Gasten worden geplaceerd.
  • Zelfbediening is toegestaan, mits gasten een mondkapje dragen en 1,5 meter afstand houden.
  • Mondkapje verplicht voor iedereen die niet aan tafel zit.