Een week geleden lekte al uit dat het kabinet overwoog om de volgende stap in het heropeningsplan te vervroegen. Vandaag, tijdens de persconferentie, bevestigde Mark Rutte dat de versoepelingen inderdaad ingaan vanaf 5 juni.
Horeca langer open
De belangrijkste voorwaarden vanaf 5 juni zijn:
- De binnenruimten van restaurants mogen open met maximaal 50 personen per ruimte en maximaal 4 personen per tafel (m.u.v. personen uit hetzelfde huishouden). Alle voorwaarden die op het terras gelden, zoals 1,5 meter afstand, reserveringsplicht, placeren en gezondheidscheck, etc. gelden ook binnen;
- Per terras mag u maximaal 50 gasten ontvangen;
- De horeca mag tot 22.00 uur open blijven;
- Tussen 18:00 en 22:00 uur mag u maximaal 2 shifts hebben;
- Buffet/Zelfbediening is niet toegestaan;
- Geen entertainment en/of tv-schermen;
- Er mag tot 22.00 uur alcohol verkocht worden;
- Afhaal en bezorgen is toegestaan tot 01.00 uur;
- Er komt een dringend verzoek om het bedienend personeel 2x per week een zelftest te laten doen.
Alle voorwaarden zullen we verwerken in ons protocol.
Toegangstesten
Afgelopen week heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Tijdelijke Wet Toegangstesten COVID-19. Vanaf 5 juni zal het al mogelijk zijn om meer dan 50 gasten toe te laten in uw restaurant als u gaat werken met toegangstesten. Wel moet u zich dan nog houden aan de 1,5 meter. Hoe dit in praktijk uitgevoerd zal worden is op dit moment nog niet bekend. Volgende week wordt hier meer over bekendgemaakt en zullen wij u ook infomeren.
Overleg met bewindslieden
Vandaag had de Horeca Alliantie, de samenwerking van VCHO, ProFri en NHG, een gesprek met demissionair minister Grapperhaus en staatssecretaris Mona Keijzer over de volgende versoepelingen. Hierin hebben wij onder andere gepleit om het maximum aantal gasten in de horeca te bepalen op basis van de beschikbare vierkante meters, net zoals dat ook in de winkels gebeurt. Ook hebben wij gevraagd om buffetten weer toe te staan. Wanneer hier meer over bekend wordt, zullen we u hierover informeren.