Petitie Aziatische koks overhandigd aan de Tweede Kamer

Dinsdag 14 mei heeft een Aziatische delegatie onder begeleiding van onze lobbyorganisatie ONL (Ondernemend Nederland) de petitie “Zonder Aziatische koks, geen Aziatische restaurants!” overhandigd aan de leden van de Tweede Kamercommissie SZW.

ONL

Bij de overhandiging heeft de voorzitter van ONL, de heer Erik Ziengs, uitgelegd waarom de functie-eisen voor de Aziatische restaurants van wezenlijk belang zijn. Hij verzocht de Tweede Kamer om de intrekdatum van de functie-eisen in ieder geval van 1 juli te verschuiven naar 1 januari 2025, zodat de sector in overleg met SZW tot een goed alternatief kan komen.

Aziatische sector

Namens de Aziatische sector sprak Frank Chan, vicevoorzitter van VCHO, over de bijdrage van de Aziatische restaurants aan de Nederlandse samenleving. Hij legde verder uit dat het idee dat een Nederlandse kok binnen 3 tot 6 maanden opgeleid kan worden tot Aziatische specialiteitenkok een fabeltje is, aangezien de kooktechnieken totaal verschillend zijn. De kruiden en de smaakopbouw vereisen jarenlange ervaring en expertise.

Kookboek

De commissiekamerleden hebben niet alleen de petitie in ontvangst genomen, maar kregen ook elk een boek over de Chinees-Indische keuken overhandigd. Dit prijswinnende kookboek is geschreven door Danny Lee, de zoon van een Chinese restauranteigenaar.

Aandacht van de pers

Gisteren hebben Hart van Nederland, het dagblad AD en Radio 1 Vandaag aandacht besteed aan het overhandigen van de petitie. De petitie en perscampagne zijn succesvol verlopen mede dankzij de medewerking van onze leden. We willen graag iedereen die de petitie heeft gedeeld en getekend bedanken. De volgende leden willen we in het bijzonder bedanken voor hun inzet:

 • Restaurant Hot King uit Den Haag is gisteren speciaal voor het interview met Radio 1 Vandaag om 12.00 uur opengegaan, in plaats van de normale openingstijd om 16.00 uur.
 • Restaurant Azië uit Weert heeft nu al verschillende keren de pers te woord gestaan. Gisteren is eigenaar Lide Chung geïnterviewd door Hart van Nederland en heeft hij ons probleem heel duidelijk uitgelegd.
 • Restaurant Bangkok City uit Gouda heeft zelf het initiatief genomen om contact op te nemen met het Dagblad AD. Dit resulteerde in een uitgebreide reportage waarin onze boodschap duidelijk naar voren komt: Aziatische specialiteitenkoks kunnen niet zomaar vervangen worden.

Dank aan de deskundigen voor hun verklaringen

Bij de overhandiging van de petitie heeft de Aziatische delegatie ook een bundel met verklaringen van deskundigen overhandigd. Vanuit hun kennis en ervaring hebben zij de onrealistische bewering van SZW, namelijk dat elke Nederlandse kok binnen 3-6 maanden tot Aziatische specialiteitenkok opgeleid kan worden, weerlegd.
Bekijk de expert statements

Wij danken deze experts hartelijk voor de genomen moeite en hun gevoel van rechtvaardigheid voor de Aziatische restaurants.

 • Lulu Wang, Chinese schrijfster in Nederland
 • Jonnie en Thérèse Boer, 3-sterren restaurant De Librije Zwolle
 • Alain Caron, Franse chef-kok en tv-presentator
 • Peter Klosse, Academie voor Gastronomie
 • Zhang Hu, chef-kok restaurant Alexander en ROC-docent
 • Marjon Prummel, hoofdredacteur Misset Horeca
 • Onno Kleyn, culinair journalist
 • Benno Renaud, ambassadeur/influencer van de Aziatische keukens in Nederland
 • John Lin, zoon van een Aziatisch restauranteigenaar en keynote speaker
 • Kirsten van der Vliet, beleidsadviseur Koninklijke Horeca Nederland