Strengere controles horeca Amsterdam

Tijdens de persconferentie op dinsdagavond gaf premier Rutte de horeca een compliment voor de manier waarop wij de corona-maatregelen naleven. Ook adviseerde hij de mensen om feestjes niet thuis, maar in de horeca te vieren, zodat de 1,5 meter beter gewaarborgd kan worden. Bemoedigende woorden van de premier voor de horeca in een periode dat het aantal besmettingen met het coronavirus snel toeneemt.
 
Verder is bekend gemaakt dat mensen die mogelijk in contact zijn geweest met iemand die is besmet met het coronavirus, of terugkeren uit een oranje gebied, voortaan 10 dagen in quarantaine dienen te gaan in plaats van 14 dagen.
 
Elke regio kan uitzonderlijk extra maatregelen nemen naar aanleiding van een toenemend aantal besmettingen. Omdat in de regio Amsterdam/Amstelland het aantal besmettingen sneller toeneemt dan in de rest van Nederland, heeft burgemeester Halsema van Amsterdam extra maatregelen afgekondigd om die groei te stoppen. De belangrijkste maatregelen voor de horeca in de regio Amsterdam/Amstelland zijn:

  • Verscherpt toezicht op horeca en zalencentra.
  • Bij het onvoldoende naleven van de maatregelen ontvangen ondernemers nog maar één waarschuwing in plaats van twee, voordat er overgegaan wordt tot het uitdelen van een boete of tijdelijke sluiting.
  • Bij excessen kan onmiddellijk overgegaan worden tot sluiting voor een periode van maximaal 4 weken.
  • Er komt meer controle op de aan horeca opgelegde verplichting om bezoekers te vragen zich te registreren.

Als deze maatregelen niet voldoende zijn om het aantal besmettingen in te dammen, komen er nog strengere maatregelen, zoals een sluitingstijd en/of venstertijd voor de horeca.