Q&A over GVVA koks

Wij beantwoorden de meest gestelde vragen met betrekking tot GVVA koks in coronatijd.

 1. Mijn nieuwe kok heeft al MVV gekregen, maar door het coronavirus kan hij niet binnen 3 maanden inreizen. Moet de kok opnieuw afspraak met het consulaat hiervoor maken?
  Ja. Heeft iemand zijn MVV wel opgehaald, maar is niet in staat om tijdig in te reizen omdat er geen vluchten gaan, dan wordt er opnieuw een MVV afgegeven. De kok dient een nieuwe afspraak te maken. De MVV moet opnieuw afgegeven worden.

  Hier geldt dat de referent/werkgever wijzigingen moet doorgeven aan de IND. Dat zou in deze situatie dan betekenen dat de ingangsdatum van de GVVA later ingaat. Omdat de werkgever gehouden is het overeengekomen loon dat op de arbeidsmarktbijlage van de GVVA staat gedurende de geldigheidsduur van de vergunning uit te betalen is het dus van belang dat de werkgever dit doorgeeft aan de IND.

 2. Ik heb een brief met positief advies voor een GVVA ontvangen, maar mijn kok kan geen MVV aanvragen omdat de posten nog niet open zijn. Wat kan de kok doen?
  De ophaaltermijn voor een MVV is 3 maanden. Als de aanvraag is ingewilligd, maar de MVV niet tijdig kan worden opgehaald omdat de posten niet open zijn, dan kan deze termijn met 3 maanden worden verlengd (artikel 2r, eerste lid, Vw). De kok hoeft daarvoor niks te doen, alleen te wachten tot de post weer open gaat.

  Zie verder het antwoord bij vraag 1 ten aanzien van de geldigheidsduur van de GVVA en de verplichting het overeengekomen loon te betalen.

 3. Kan ik voor mijn arbeidsvrije koks en GVVA koks ook NOW aanvragen?
  Voor arbeidsvrije koks en GVVA koks gelden dezelfde voorwaarden voor NOW als voor het andere personeel. Aangezien de werkgever het volledige loon moet blijven doorbetalen heeft dit verder geen gevolgen voor de GVVA.
 4. Mijn GVVA kok is op vakantie in China en kan i.v.m. het coronavirus niet binnen 3 maanden terugkeren.
  Dit geldt voor koks die reeds een verblijfsvergunning in Nederland hebben en voor vakantie naar China waren gereisd. Indien zij niet tijdig terug (hebben) kunnen keren, dan kan dat mogelijk effect hebben op hun verblijfsdoel. Dit zal per geval door UWV/IND worden bekeken. Van belang is in ieder geval dat de referent/werkgever wijzigingen doorgeeft aan de IND. Hiervoor kunt u dit formulier gebruiken.
 5. Tot wanneer blijven de Nederlandse diplomatieke posten in China dicht?
  De posten blijven in ieder geval tot 28 april 2020 dicht.

Voor vragen kunt u contact opnemen met VCHO, bel 020-3458 202 of mail naar info@vcho.nl.