Q&A heropening horeca vanaf 1 juni 2020

Naar aanleiding van de persconferentie van 19 mei en het horeca protocol dat wij vorige week hebben uitgestuurd, hebben wij de afgelopen dagen nog veel vragen gekregen over de richtlijnen die gelden voor de heropening van de horeca vanaf 1 juni. In deze Q&A beantwoorden wij de meest gestelde vragen.

 1. In het horeca protocol staat dat alle gasten een zitplaats moeten hebben. Mogen gasten wel langs het buffet lopen in mijn buffetrestaurant?
  Gasten kunnen zelf naar het buffet lopen, maar moeten het eten en drinken zittend aan tafel nuttigen. Uiteraard moet u wel opletten dat de gasten 1,5 meter afstand van elkaar houden.
 2. Mogen gasten nog steeds zelf eten opscheppen bij het buffet?
  Gasten kunnen nog steeds zelf eten opscheppen. Andere mogelijkheden zijn dat uw personeel bij het buffet staat en voor de gasten opschept of dat u kleine porties neerzet die gasten kunnen pakken. Tenslotte kunt u ook met een serveerwagen langs de gasten lopen, zodat de gasten kunnen blijven zitten. Het gaat erom dat er een veilige omgeving gecreëerd wordt voor de gasten en dat iedereen 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden, ook bij het buffet. Het is verder aan de ondernemer om hier een eigen, veilige invulling aan te geven.
 3. Ik heb een buffetrestaurant met een terras. Mogen de gasten op het terras ook binnen gebruik maken van het buffet?
  Gasten op het terras mogen binnen gebruik maken van het buffet, ook als er binnen al 30 gasten zijn. Belangrijk daarbij is dat drukte vermeden moet worden. Zorg voor een overzichtelijke routing zodat alle gasten bij het buffet 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden en dat er geen lange rijen ontstaan.
 4. Mijn terras is alleen te bereiken via het restaurant. Mogen gasten via het restaurant naar het terras lopen?
  Gasten mogen via het restaurant naar het terras lopen, ook als er al 30 gasten binnen zijn. Zorg wel voor een looproute waarbij 1,5 meter afstand tussen de gasten gewaarborgd is.
 5. Ik heb twee restaurants onder één dak, mag ik in beide restaurants 30 gasten ontvangen?
  Eet- en drinkgelegenheden die één gebouw delen, maar wel elk een eigen naam, ingang en toilet hebben, worden beschouwd als twee aparte restaurants en mogen ieder 30 gasten ontvangen. Twijfelt u of dit voor u geldt? Neem dan contact op met de gemeente om te bespreken hoe zij de regels hanteren.
 6. Gasten die in het restaurant willen eten moeten reserveren. Geldt dit ook voor gasten op het terras?
  Op het terras hoeft niet gereserveerd te worden.
 7. Is een gezondheidscheck nodig voor gasten op het terras?
  Bij gasten die op het terras plaatsnemen hoeft u geen gezondheidscheck te doen.
 8. Ik heb een reservering ontvangen van twee stellen. Mogen zij op minder dan 1,5 meter aan één tafel plaatsnemen?
  Drie of meer personen die niet één huishouden vormen, dienen altijd 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Dit betekent dat ook twee stellen (= 2 huishoudens) die samen reserveren, gewoon op 1,5 meter afstand van elkaar aan tafel moeten zitten.
 9. Tellen baby’s en peuters ook mee bij de 30 gasten die binnen in mijn zaak mogen zitten?
  Iedere gast, ongeacht de leeftijd, moet meegeteld worden bij de 30 personen die binnen mogen zitten.
 10. Ik heb een speelhoek voor kinderen in mijn zaak. Mag ik deze openhouden?
  Het is toegestaan om een speelhoek open te houden, maar u moet daarbij wel markeringen aanbrengen zodat ouders 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Ook moet u zorgen dat het speelgoed regelmatig schoongemaakt wordt. Hoewel het toegestaan is om de speelhoek open te houden, raden wij u in verband met een verhoogd besmettingsgevaar aan de speelhoek tijdelijk te sluiten.

Voor vragen kunt u contact opnemen met VCHO, bel 020-3458 202 of mail naar info@vcho.nl.