Protocol voor Buffetten en Restaurants

Vanaf 26 juni 2021 vervallen veel corona-maatregelen. Wat blijft zijn de basismaatregelen, zoals de 1,5 meter afstandsregel. Naar aanleiding van de aangekondigde versoepelingen van demissionair premier Rutte in de persconferentie van afgelopen vrijdag, hebben wij het protocol aangepast. De aanpassingen zijn inmiddels goedgekeurd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Justitie en Veiligheid. U kunt dus deze nieuwe versie van het protocol gebruiken als leidraad in uw bedrijfsvoering per 26 juni a.s.

Update: Door de vergaande versoepelingen is het aantal besmettingen explosief gestegen en daarom gelden er sinds zaterdag 10 juli 2021 weer strengere maatregelen. Deze maatregelen, waarvan het afschaffen van Testen voor Toegang de meest ingrijpende is, hebben vooral betrekking op evenementen, festivals en nachtclubs, maar ook voor de restaurants gelden er weer meer regels.

Buffetten
Voor het eerst sinds de heropening is zelfbediening vanaf 26 juni toegestaan. Naast de regels die voor alle horecazaken gelden, hebben wij in ons protocol een aantal specifieke voorwaarden voor buffetten opgenomen die u moeten helpen om de 1,5 meter ook bij uw buffet te waarborgen.
 
Onbeperkt aantal gasten
VCHO heeft zich de afgelopen periode ingezet om in de horeca, net als in de detailhandel, te werken met een maximum aantal personen per m2. Wij zijn dan ook blij dat vanaf 26 juni er geen maximum aantal gasten meer geldt, maar dat u een onbeperkt aantal gasten mag ontvangen, mits u zich aan de 1,5 meter afstandsregel houdt. Een vaste zitplaats, gezondheidscheck en registratie blijven verplicht.
 
Mondkapjesplicht afgeschaft
De mondkapjesplicht wordt afgeschaft, wat betekent dat in de horeca het dragen van mondkapjes, zowel voor gasten als personeel, niet langer verplicht is. Uiteraard is het wel toegestaan om een mondkapje te dragen. Het dragen van een mondkapje is geen alternatief voor de 1,5 meter afstand plicht; ook met mondkapje moet er altijd 1,5 meter afstand worden gehouden.
 
Toegangstesten
De overheid biedt horecaondernemers de mogelijkheid om met coronatoegangsbewijzen te werken. U mag dan alleen gasten (en personeel) toelaten dat in het bezit is van een coronatoegangsbewijs. Het voordeel is dat een vaste zitplaats dan niet meer noodzakelijk is en dat uw bezoekers dan ook geen 1,5 meter afstand hoeven te houden.
 
Een coronatoegangsbewijs kan worden aangemaakt via de CoronaCheck app of via coronacheck.nl met:

  • Een negatieve testuitslag van maximaal 40 uur oud;
  • Een vaccinatiebewijs. Eind deze week is het mogelijk om het vaccinatiebewijs te downloaden in de app. Deze is dan gelijk geldig als coronatoegangsbewijs;

Een herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud. Begin juli is het mogelijk om een herstelbewijs te downloaden in de app. Deze is dan ook gelijk geldig als coronatoegangsbewijs. 

Heeft u vragen over het protocol? Het tweetalige VCHO-Team zit vanaf maandag 9.00 uur voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden. Bel 020-3458 202 of mail naar info@vcho.nl.