Preventiemaatregelen: Laat je niet overvallen!  

Via de media zijn er de laatste tijd meer berichten over overvallen in de horeca, en dan met name op Chinese/Aziatische restaurants. De impact van een overval is groot voor de betrokken ondernemers.

Overvallen zijn niet 100% te voorkomen, maar er zijn wel preventiemaatregelen, opgesteld door o.a. het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). 

Enkele belangrijke preventieve maatregelen zijn:

  • Goede verlichting in en rond het bedrijf;
  • Digitale deurspion (deurbel met camera) bij de achterdeur;
  • Camera’s in en rond het bedrijf;
  • Stimuleer pinnen! Niet contant betalen;
  • Afroombox voor de kassa;
  • Kassa onbereikbaar voor de gasten;
  • Kassa opmaken als gasten weg zijn;
  • Samen openen en afsluiten zaak;
  • Samen afstorten bij (nacht)kluis bank.

RAAK-principe
Het is natuurlijk niet te hopen maar als het dan toch gebeurt, is jouw veiligheid het enige dat telt! Handel volgens het RAAK-principe hoe je het beste kunt reageren tijdens een overval:

  • Rustig blijven
  • Accepteren van de situatie
  • Afgeven van de buit
  • Kijken (signalement dader)

Op veiligondernemenbeginthier.nl (CCV) staan diverse checklisten en online trainingen en video’s voor preventiemaatregelen voor overvallen. Voorkomen is altijd beter!
Klik op directe link online training.