Via de media zijn er de laatste tijd meer berichten over overvallen in de horeca, en dan met name op Chinese/Aziatische restaurants. De impact van een overval is groot voor de betrokken ondernemers.
Overvallen zijn niet 100% te voorkomen, maar er zijn wel preventiemaatregelen, opgesteld door o.a. het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).
Enkele belangrijke preventieve maatregelen zijn:
- Goede verlichting in en rond het bedrijf;
- Digitale deurspion (deurbel met camera) bij de achterdeur;
- Camera’s in en rond het bedrijf;
- Stimuleer pinnen! Niet contant betalen;
- Afroombox voor de kassa;
- Kassa onbereikbaar voor de gasten;
- Kassa opmaken als gasten weg zijn;
- Samen openen en afsluiten zaak;
- Samen afstorten bij (nacht)kluis bank.
RAAK-principe
Het is natuurlijk niet te hopen maar als het dan toch gebeurt, is jouw veiligheid het enige dat telt! Handel volgens het RAAK-principe hoe je het beste kunt reageren tijdens een overval:
- Rustig blijven
- Accepteren van de situatie
- Afgeven van de buit
- Kijken (signalement dader)
Op veiligondernemenbeginthier.nl (CCV) staan diverse checklisten en online trainingen en video’s voor preventiemaatregelen voor overvallen. Voorkomen is altijd beter!
Klik op directe link online training.