Op vakantie? Voorkom inbraak!

12 juli 2016

In de vakantieperiode neemt het aantal inbraken helaas altijd toe. Terwijl u van uw welverdiende rust geniet, gaat het boevengilde juist aan het werk. Wat kunt u doen om inbraak in uw woning of bedrijf te voorkomen? De politie en Vereniging Eigen Huis geven een aantal nuttige tips.

Het beste is natuurlijk als er iemand op uw huis kan passen. Kan dat niet, dan kunt u de volgende voorzorgsmaatregelen nemen.

Voorkomen
Voorkomen dat er ingebroken wordt is het halve werk. Vermeld niet op social media of op uw antwoordapparaat dat u op vakantie gaat. Inbrekers gebruiken deze berichten actief om leegstaande huizen op te sporen. Laat wel aan de buren weten dat u weg bent. Zij kunnen direct de politie bellen als zij iets verdachts zien. Er zijn zelfs meldingen geweest van dieven die bellen om een afspraak in te plannen voor een meteropname, of proberen om via een valse enquête uw vakantiedata te achterhalen.

Zorg dat alle deuren en ramen voorzien zijn van goedgekeurde sloten. Ook garagedeuren en lichtkoepels moeten goed afgesloten worden. Een schuifpui of schuifraam is extra inbraakgevoelig. Naast een speciaal slot kunt u ook een balkje achter het schuivende deel plaatsen, zodat deze geblokkeerd is. Ladders en kliko’s naast het huis maken het inbrekers extra makkelijk de ramen op de eerste verdieping te bereiken. Berg deze dus afgesloten weg.

Opgeruimd?
Het huis netjes opgeruimd achter laten? Beter niet! Een opengeslagen krant op tafel, een kopje op het aanrecht, speelgoed op de vloer en een wasje aan de lijn geven de indruk dat u elk moment weer thuis kunt komen. Alleen waardevolle spullen moet u natuurlijk wel uit het zicht opbergen. Heeft u een oprit? Zet dan een auto die niet mee op vakantie gaat op de oprit of vraag de buren op uw oprit te parkeren.

Ook licht aan in huis is belangrijk. Met een tijdsschakelaar kunt u op de verschillende verdiepingen afwisselend lampen aan en uit laten gaan. Ook een radio kunt u met een tijdschakelaar op vaste tijden aan en uit laten gaan. Buitenverlichting met een sensor en een professioneel alarmsysteem schrikken inbrekers zeker af, maar u kunt ook zelf een webcam plaatsen waarmee u vanaf uw vakantieadres uw huis in de gaten kunt houden.

Registreren
Op een speciaal formulier van de politie kunt u de waardevolle spullen in uw huis registreren. Met het serienummer dat u hierbij noteert maakt u het voor de politie makkelijker uw spullen én de dief op te sporen als er toch iets verdwenen is. Bovendien heeft u daarmee voor de verzekering een overzicht van de schade. Grote sommen contant geld kunt u beter niet thuis achterlaten. Deze zult u via de verzekering ook niet terug kunnen krijgen. Klik op Read More voor het formulier.