Nieuwe regels wegwerpplastic vanaf 1 juli 2023

Met de SUP-wetgeving (SUP = Single Use Plastics) wil de overheid de impact van wegwerpplastics op het milieu tegengaan. Zo is de verkoop van plastic bestek, rietjes en roerstaafjes al sinds 2021 verboden en moet er sinds 2022 statiegeld betaald worden op kleine plastic flessen. Vanaf 1 juli 2023 komen er een aantal nieuwe regels bij, die vooral invloed hebben voor afhaal- en bezorgrestaurants.

Regels vanaf 1 juli 2023
Vanaf 1 juli 2023 mogen wegwerpvoedselverpakkingen van plastic of met een plastic bestanddeel (zoals coating) niet meer gratis verstrekt worden. U moet een bijdrage gaan vragen wanneer u uw afhaal-/bezorgmaaltijden aanbiedt in plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik. De overheid heeft een richtlijn voor de hoogte van deze bijdrage, maar u mag hiervan afwijken en zelf bepalen hoeveel u gaat vragen.

Richtlijn overheid voor bijdrage:

  • Bekers – € 0,25;
  • Maaltijd (kan uit meerdere verpakkingen bestaan) – € 0,50.

U bent ook verplicht een herbruikbaar alternatief aan te bieden óf het meenemen van een verpakking door de klant toe te staan.

Dus, vanaf 1 juli 2023 geldt:

  • U mag verpakkingsmateriaal van plastic of met een plastic coating blijven gebruiken.
  • U mag deze niet meer gratis verstrekken en moet er dus een bijdrage voor vragen.
  • U moet de bijdrage voor de verpakking apart op de bon vermelden.
  • U bent verplicht een herbruikbaar alternatief te bieden óf een klant de mogelijkheid te bieden om een herbruikbaar alternatief mee te nemen.

Regels van 1 januari 2024
Vanaf 1 januari 2024 mag er geen plastic meer gebruikt worden voor consumptie te plekke. Als u uw gasten de mogelijkheid biedt de maaltijd in uw zaak te consumeren, bent u verplicht om herbruikbaar servies te gebruiken.

Dus vanaf 1 januari 2024 geldt bij consumptie te plekke:

  • U mag geen wegwerpmaaltijdverpakkingen en -koffiebekers van plastic of met een plastic coating gebruiken.
  • U bent verplicht herbruikbare alternatieven zoals afwasbaar servies en bekers aan te bieden.