Nieuwe regels voor de horeca per 1 juli

Afgelopen woensdagavond was er weer een corona-persconferentie. Het goede nieuws was dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in verband met COVID-19 meer was afgenomen dan verwacht en dat daarom de maatregelen versneld versoepeld kunnen worden. Tijdens de persconferentie maakte premier Rutte de nieuwe regels bekend die gaan gelden vanaf 1 juli.  Ondanks de extra versoepelingen was de minister-president erg stellig dat iedereen, zowel binnen als buiten, nog steeds 1,5 meter afstand moet houden.
 
We zetten de belangrijkste nieuwe regels voor de horeca op een rij.

De regels voor ‘binnen’ per 1 juli

 1. In binnenruimte van uw zaak moet iedere gast een vaste zitplaats hebben. Uiteraard houdt iedereen 1,5 meter afstand.
  • Zonder gezondheidscheck en reservering zijn maximaal 100 personen (exclusief personeel) per ruimte toegestaan, mits hierbij voldoende afstand kan worden gehouden. De verkeersstromen moeten goed gescheiden blijven.
  • In grotere zalen of ruimtes waar meer dan 100 personen bij elkaar kunnen komen is het verplicht vooraf te reserveren en moet er een gezondheidscheck plaatsvinden. Dan geldt er geen maximum aantal personen. Wel is het nodig om de verkeersstromen rond bijv in- en uitgang en sanitaire voorzieningen goed van elkaar te scheiden.
 2. De ventilatie in binnenruimtes moet voldoen aan de voorwaarden in het bouwbesluit en passen bij de bestemming van de ruimte, zodat de lucht vaak genoeg wordt ververst.
  • Ventilatoren kunnen gebruikt worden voor persoonlijk gebruik. In gemeenschappelijke ruimtes wordt geadviseerd alleen ventilatoren te gebruiken wanneer er geen andere verkoeling mogelijk is. Let er dan wel op dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van de ene persoon naar de andere gaat.

De regels voor ‘buiten’ per 1 juli

 1. Iedereen van 18 jaar en ouder houdt 1,5 meter afstand tot elkaar en tot jongeren van 13 tot en met 17 jaar. Een uitzondering geldt voor mensen die behoren tot één huishouden en voor mensen die een hulpbehoevende helpen. Zij hoeven onderling geen afstand te houden.
  • Vanaf 3 personen kan worden gehandhaafd op de onderlinge afstand van 1,5 meter.
 2. Op terrassen geldt er geen maximum aantal gasten zolang er gewerkt kan worden met reservering, een gezondheidscheck en een vaste zitplaats. Er geldt een maximum van 250 personen in situaties waar geen reservering en gezondheidscheck plaatsvinden.
  • In de horeca is een vaste zitplaats altijd verplicht.
  • Op buitenterrassen in de horeca mogen onder voorwaarden ‘kuchschermen’ geplaatst worden als alternatief voor de 1,5 meter afstand.

Voor vragen kunt u contact opnemen met VCHO, bel 020-3458 202 of mail naar info@vcho.nl.