Nieuwe regeling voor Aziatische koks is vandaag definitief!

23 september 2016

De Aziatische horeca waardeert de nieuwe regeling van drie jaren voor koks uit Azië. Het is de opvolger van het Wokakkoord. De nieuwe regeling is met steun van VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs en D66 Kamerlid Steven van Weyenberg en overleg met de sector tot stand gekomen.  Hierdoor kunnen restaurants voor een periode van drie jaar weer gespecialiseerde koks uit Azië aannemen.

Dat de Aziatische horecasector in Nederland niet zonder koks uit Azië kan concludeerde onderzoekbureau Panteia in een rapport dat minister Asscher recentelijk naar de Tweede Kamer stuurde. Volgens de onderzoekers kan nauwelijks van een Nederlandse kok verwacht worden dat hij of zij
de keuken volledig zal leren beheersen. De kennis van de Aziatische keuken die een Aziatische kok vanzelfsprekend met zich meebrengt, ontbreekt in Nederland bijna volledig.

Liping Lin, directeur van de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers en Paul Schoormans namens Koninklijke Horeca Nederland: ´hierdoor kan onze sector zijn authenticiteit en kwaliteit behouden en blijft de sector met een jaarlijkse omzet van € 1,2 miljard en 30.000 banen een factor van betekenis.
De verwachting dat we minder koks uit Azië nodig zullen hebben delen we niet met de minister, daar is het onafhankelijke Panteia onderzoek kraakhelder over’.

Voor meer informatie over de nieuwe regeling, klik hier.