Nieuwe privacywet per 25 mei 2018

Vanaf 25 mei geldt de nieuwe privacywet!
Waaraan moet u, als horecaondernemer, (verplicht!) voldoen?

Wat is er aan de hand?
Per 25 mei moet u voldoen aan de nieuwe AVG-wetgeving (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Elk bedrijf dat met persoonsgegevens werkt, moet voldoen aan de eisen van de AVG. In de nieuwe wet staan regels die betrekking hebben op de gegevens van personen, zoals (potentiële) gasten, medewerkers, leveranciers etc. De wet stelt strenge eisen aan de omgang met persoonsinformatie. Wie niet voldoet aan de nieuwe regels, kan hoge boetes krijgen.

Voldoet u aan de wet?
U moet kunnen aantonen dat u er alles aan hebt gedaan om de privacy te waarborgen. U moet er voor zorgen dat uw ICT-systemen op orde zijn, uw computers en telefoons goed beveiligd zijn, juiste contracten afsluit met derden over uitwisseling van gegevens en vastleggen wie in de organisatie de persoonlijke gegevens mag inzien.

Toolkit voor VCHO-leden: het AVG-Programma van Stichting AVG voor Verenigingen.
Om u te helpen aan de wettelijke eis te voldoen, hebben wij een samenwerking met Stichting AVG voor Verenigingen die VCHO-leden in staat stelt gebruik te maken van een speciaal AVG-Programma. Dit is een 15-stappenplan met duidelijke instructies en uitleg over wat er moet gebeuren op het gebied van ICT, uw medewerkers, contracten en gastgegevens. U wordt stapsgewijs door het proces geleid. Aan het eind van het stappenplan is er een verklaring waarmee u kunt aantonen dat uw bedrijf alle noodzakelijke stappen heeft doorlopen. Vervolgens moet u de maatregelen verder uitvoeren in uw bedrijf. Let op, deze inspanning is verplicht! Betrek uw personeel erbij, ook zij moeten op de hoogte zijn van de nieuwe regels!

Aanschaf licentie AVG-programma
VCHO heeft voor leden met heel scherpe prijs licenties ingekocht die toegang geven tot de AVG-toolkit:

Tot 25 werknemers: € 50,-
Meer dan 25 werknemers: € 100,-

De bovenstaande bedragen zijn excl. BTW.

Om ondernemers te helpen bij het begrijpen van de toolkit, hebben we de 15-stappen alvast vertaald naar het Chinees. Deze kunt u hier downloaden en bekijken.

Aan de slag met de AVG-toolkit
U kunt de licentie op onze webshop aanschaffen, Na uw betaling ontvangt u van VCHO per mail de licentiecode en de factuur. Als u de licentiecode binnen heeft dan kunt u zich aanmelden voor de AVG-toolkit:

  1. Ga naar: https://www.avg-programma.nl/vcho
  2. Vul de vouchercode in en klik op Verzenden
  3. Vul uw gegevens in, ga akkoord met de algemene voorwaarden en klik op Account aanmaken
  4. U ontvangt een mail met uw usernaam en wachtwoord
  5. Daarna kunt u inloggen op het AVG-Programma via de link en inloggegevens in het mailbericht met als onderwerp ‘Voucher – account gegevens’.

Wilt u eerst de manieren waarop u persoonsgegevens bewaart tegen het licht houden en mogelijke knelpunten inventariseren? U kunt dan gebruik maken van de gratis regelhulp van de Autoriteit Persoonsgegevens.