Nieuw horeca protocol geldig vanaf 25 september

Tijdens de persconferentie van vorige week kondigde demissionair premier Rutte aan dat vanaf zaterdag 25 september 2021 de 1,5 meter regel wordt afgeschaft. Voor de horeca zijn er wel aanvullende voorwaarden, namelijk dat alle gasten vanaf 13 jaar in het bezit moeten zijn van een coronatoegangsbewijs. Alle voorwaarden die vanaf zaterdag gelden hebben we opgenomen in het aangepaste Horeca Alliantie protocol.

De belangrijkste aanpassingen in het protocol

  • Door de afschaffing van de 1,5 meter regel mag de horeca weer 100% van de capaciteit gebruiken en zijn er geen beperkingen meer met betrekking tot groepsgrootte, etc., mits iedereen een vaste zitplaats heeft;
  • De gezondheidscheck blijft nog steeds verplicht. U kunt hiervoor de digitale gezondheidscheck gebruiken https://triage.veiliguitindehoreca.nl/
  • Vanaf zaterdag mag u binnen alleen gasten (vanaf 13 jaar) toelaten die in het bezit zijn van een coronatoegangsbewijs;
  • Afhaalgasten hoeven niet in het bezit te zijn van een coronatoegangsbewijs, als de afhaalruimte duidelijk afgescheiden is van het restaurant.

Coronatoegangsbewijs (CTB)

Alle gasten vanaf 13 jaar die binnen in uw zaak komen eten en/of drinken moeten een CTB tonen. Voor het terras geldt deze verplichting niet. Wel moeten gasten die op het terras zitten maar binnen van het toilet gebruik maken of betalen een CTB kunnen laten zien. De CoronaCheck Scanner app die nodig is voor het controleren van de CTB’s kunt u downloaden op https://coronacheck.nl/nl/scanner/. De app is beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Controle van het CTB:

  1. Scan de barcode met de scanner app. Bij een groen scherm vraagt u om een legitimatiebewijs (zie punt 2). Bij een rood scherm moet u de gast weigeren.
  2. Vanaf 14 jaar bent u verplicht om een legitimatiebewijs te vragen en de gegevens op het coronatoegangsbewijs te controleren.
  3. Als de gast een groen scherm heeft en de gegevens overeenkomen met het legitimatiebewijs, mag u de gast toelaten.

Handhaving

De overheid beseft dat er zowel voor ondernemers als de gemeente een uitdaging ligt om de introductie van CTB’s in goede banen te leiden. Het uitgangspunt is dat bezoekers zelf verantwoordelijk zijn voor het naleven van deze maatregel, maar van ondernemers wordt wel verwacht dat zij gaan controleren of bezoekers (gasten) een geldig CTB hebben en of de gegevens kloppen met hun legitimatiebewijs.
 
Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft 45 miljoen euro beschikbaar gesteld om bijvoorbeeld beveiligers of controleurs in te zetten. Dit budget wordt verdeeld over de gemeenten. U kunt contact opnemen met uw gemeente om te kijken of zij u (financieel) kunnen ondersteunen bij de controle van CTB’s in uw zaak.
 
In dit nieuwsbericht op de website van Rijksoverheid kunt u hier meer over lezen.

Heeft u vragen over het protocol? Het tweetalige VCHO-Team zit vanaf maandag 9.00 uur voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden. Bel 020-3458 202 of mail naar info@vcho.nl.