Meest gestelde vragen over nieuwe coronamaatregelen

Gisteren heeft het kabinet de nieuwe coronamaatregelen afgekondigd. Wij krijgen sindsdien veel vragen van ondernemers betreffende de nieuwe regels. In deze nieuwsbrief behandelen wij enkele meest gestelde vragen.

 1. Welke regels gelden er voor de horeca?
  Horecagelegenheden moeten hun deuren sluiten14 oktober 2020 om 22.00 uur voor in principe 4 weken. Afhalen en bezorgen blijft mogelijk.
   
 2. Welke regels gelden er voor afhalen in de horeca?
  Afhaalrestaurants moeten uiterlijk sluiten om 02.00 uur, tenzij in de vergunning een vroegere sluitingstijd staat opgenomen. Na 20.00 uur mag er geen alcohol meer verkocht worden.

  Bij het afhalen van eten en drinken vindt geen gezondheidscheck plaats en het registreren van contactgegevens is niet nodig. Uiteraard moet er bij afhalen worden voldaan aan de basisregels. Bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden. Ter plekke iets eten of drinken is niet toegestaan.
   

 3. Welke regels gelden voor hotels?
  Hotels mogen voor daar verblijvende gasten hun eet- en drinkgelegenheid open houden. Ook na 20.00 uur mag er alcohol geschonken worden.
   
 4. Waarom worden er steeds maatregelen genomen voor de horeca?
  Het standpunt van het kabinet is, dat ondanks dat de meeste horecagelegenheden er alles aan doen om te voorkomen dat gasten elkaar besmetten, uit de RIVM cijfers blijkt dat besmettingen via de horeca toch oplopen. Daarnaast zijn grote clusters van besmettingen (gemiddeld meer dan 10 personen) onder meer gerelateerd aan de horeca.

  VCHO is het daar niet mee eens. Uit de cijfers van het RIVM blijkt namelijk dat de meeste besmettingen in de thuis- en werksituatie (56,5 en 12,7%) plaatsvinden. Slechts 2,9% van de besmettingen is te herleiden naar de horeca. De maatregel om alle horecazaken voor 4 weken te sluiten raakt de horeca buitenproportioneel.

  Nu blijkt dat het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet juist geadviseerd heeft om te onderzoeken of restaurants open kunnen blijven. Besmettingen in de horeca vinden vooral in cafés plaats. Openstelling van restaurants kan onderzocht worden als de bediening mondkapjes gebruikt. Er mogen dan niet meer dan vier gasten aan een tafel zitten en het restaurant moet bij voorkeur om 22.00 uur sluiten.