Meer vrijheid voor horeca die gasten vraagt om een recente negatieve test

Horecabedrijven die een recente negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs voor gasten verplicht stellen, kunnen in juni rekenen op meer versoepelingen dan bedrijven die dit niet doen.

Op dit tweesporenbeleid lijkt het kabinet aan te sturen, zo blijkt uit overleg dat de Horeca Alliantie vandaag voerde met demissionair minister Ferd Grapperhaus van veiligheid en justitie en demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van economische zaken.

Frans van Rooij zegt namens de Horeca Alliantie: “Wat de extra versoepelingen precies betekenen voor bedrijven die hun gasten vragen een recente sneltest te tonen, is nog onbekend. Je kunt je voorstellen dat dan meer mensen en gezelschappen in cafetaria’s en restaurants mogen worden toegelaten.”

Hoewel brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het voorstel reeds “onbespreekbaar” noemde, bestudeert de Horeca Alliantie serieus op het idee van het kabinet. Van Rooij: “Ondernemers die bij de ingang niet willen vragen naar zo’n test, doen dit gewoon niet. Bedrijven die het wel willen, geef je in elk geval meer mogelijkheden. Tijdens de fieldlabs is al gebleken dat veel consumenten bereid zijn zich te laten testen om meer te mogen. Bovendien: als alle gasten in een cafetaria of restaurant negatief getest zijn, geeft dit ook de medewerkers een groter gevoel van veiligheid en zekerheid. Dat is natuurlijk ook wat waard. De testen voor consumenten zullen overigens ook na 1 juli gratis blijven.”

De Horeca Alliantie keerde zich wel wederom tegen een absoluut maximum aantal gasten per ruimte. “Wij hebben altijd gepleit voor een maximum aantal personen per vierkante meter in de horeca. Zeker voor grotere restaurants is dat van belang.”

Onlangs boekte de Horeca Alliantie bij het kabinet een belangrijk succes. De verruiming van de terrastijden (open van 06.00 tot 20.00 uur) komt namelijk rechtstreeks uit een eerdere notitie van dit samenwerkingsverband van ProFri, VCHO en NHG, gericht aan demissionair minister Grapperhaus.