Kookdemonstraties “East Meets West” op Horecava 2016

Vandaag, op 11 januari 2016, opende in de RAI op de 60e Horecava het Aziatisch Paviljoen van de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO) haar deuren voor het bezoekende publiek.

TEKORT AAN CHINESE TOP CHEFS
In het Aziatisch Paviljoen vraagt de sector Aziatische horeca o.a. aandacht voor het dreigende, grote tekort aan gespecialiseerde Chinese koks met de juiste kennis, ervaring en vaardigheden. En dit tekort wordt steeds maar groter, door de in 2014 veranderde wet- en regelgeving. Het verkrijgen van een tewerkstellingsvergunning voor een kok uit Azië wordt hierdoor moeilijker. Door de veranderde wetgeving lopen de werkvergunningen van Aziaten eerder af en is het voor de restaurants moeilijker nieuwe koks naar Nederland te halen. Werkgevers moeten nu elk jaar een nieuwe vergunning aanvragen voor personeel van buiten Europa, terwijl de procedure voor een aanvraag zo’n 4 tot 6 maanden duurt. Voorheen werden die vergunningen voor drie jaar afgegeven. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met het UWV is van mening dat er genoeg Nederlandse werklozen zijn om de vacatures op te vullen.

11 JANUARI SPECTACULAIR PROGRAMMA
Naast serieuze onderwerpen konden de gasten ook genieten van een spectaculaire show. In aanwezigheid van Zijne Excellentie Chen Xu, Ambassadeur van de Volksrepubliek China, en zijn echtgenote Li Wenci, vertegenwoordigers van pers, politiek, zakenleven, kunst en cultuur, onderwijs en professionals uit het restaurantwezen, startte om 12:00 uur de kookdemonstratie “East Meets West” met speeches door de Chinese Ambassadeur en Bin Yu, voorzitter van de VCHO. Daarna volgde het spectaculaire handmatig Bamitrekken door Chef Xiao Qiang Jia van Wok de Mallejan uit Maarssen. “East Meets West” is een initiatief van de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers in samenwerking met de Rai. Zij willen hiermee kennis en ervaring uitwisselen tussen twee verschillende culinaire culturen en dat zichtbaar maken voor een breed publiek. Daarom kijkt East Meets West ook naar de culinaire geschiedenis en laat daarbij verschillende kookstijlen tot leven komen. Nederlandse top-chefs kookten gelijktijdig met hun Chinese collega’s die hetzelfde hoofdingrediënt gebruikten, zodat de bezoeker zelf kon vergelijken.

Snapshot 1 (1-11-2016 3-32 PM) (2)

Tv kok, cuisinier en lid Village de Chefs Alain Caron gaf het startsein voor de kookdemonstratie met een eigen interpretatie van de Bresse kip van Paul Bocuse, kip in varkensblaas. Hij kookte tezamen met de Chinese grootmeesters Hu Shao Ting van Yu Woah (Amstelveen – drievoudig wereldkampioen Chinese Cuisine) en Tso Min Cheng van Red Chilli (Nieuwe Niedorp – gouden medaillewinnaar Chinese Cuisine). Hu Shao Ting en Cheng Tso Min presenteerden twee amuses, namelijk gebakken kwartel met amandelschaafsel in citroensaus en Coquille met kaviaarsaus en gedroogde uien, genaamde “de Oostelijke Goude Phoenix ontmoet de Westelijke Jade coquille”.

Hierna kwam de beurt aan de bekende tv-chef Julius Jaspers (Happyhappyjoyjoy – Amsterdam). Hij presenteerde Fried tostada met pulled pork, kappertjes, gepofte knoflook en zoetzuur van biet. Zijn Chinese partner was de Chinese grootmeester Aijian Wu (Oriental City – Amsterdam), die Dim Sum met varkensvlees bereidde.

De kookdemonstratie werd afgesloten door twee Michelin sterrenchefs, t.w.: Ron Blaauw (Ron Gastrobar – Amsterdam), die zich wierp op het bereiden van de beroemde Pekingeend en Han Ji (HanTing Cuisine – Den Haag) die Szechuan duck op HanTingse wijze bereidde.

_DSC0045

De gasten aan de viptafel, waaronder de Ambassadeur en zijn echtgenote, mochten alle gerechten proeven en beoordelen. Unaniem was iedereen zeer geïmponeerd door de neergezette prestaties.

_DSC0053

De presentatie van de kookdemonstratie was in handen van de bekende Chinese schrijfster Lulu Wang, Cuisinier/tv-kok/Village de Chefs Alain Caron en journalist en China kenner Eric Hellingman.

Het dagprogramma werd vervolgd door een Sushi workshop met de chefs van Japans Restaurant Mo-Jo Fine Dining & Art (Amsterdam), een workshop “de Nieuwe Manier van Koken” door Rational en Lee Kum Kee, een workshop “Keukenhygiëne” door Bureau De Wit, een workshop Dim Sum door de keukenbrigade van Oriental City (Amsterdam) en tenslotte een workshop Theeceremonie door Hong Tong en Yiemie Wu van Tea’s Delight (Amsterdam).

De directie en het bestuur van VCHO waren zeer tevreden over deze eerste dag van de Horecava in de RAI in Amsterdam.