De eerstejaars BBL en BOL-studenten van ROC Leiden, koksopleiding niveau 2, gingen op maandag 14 november 2016 op excursie naar restaurant de Kleine Wereld en restaurant Alexander in Leiden. Dit deden zij in aanwezigheid van de directeur van de Vereniging van Aziatische-Chinese Horecaondernemers (VCHO), mevrouw Liping Lin. Reden voor het bezoek was de start van het keuzedeel Aziatische keuken bij ROC Leiden. De studenten leerden onder andere de producten en technieken uit de Aziatische keuken kennen. Behalve in de Aziatische keuken zijn de geleerde technieken en producten ook te gebruiken bij vernieuwing van gerechten in anders georiënteerde keukens.
Op deze excursie dag namen de eerstejaars een kijkje in de keuken van bovengenoemde Chinese restaurants om te zien en te ervaren hoe daar gewerkt wordt. De weken daarna werden op school gastlessen gegeven in de schoolkeuken. Deze lessen werden verzorgd door ondernemers uit Aziatische restaurants zoals Zhang Hu van restaurant Alexander, drievoudig prijswinnaar van de World Championship of Chinese Cuisine, en Billy Tse van Aziatisch restaurant Mayflower in Haarlem. Vervolgens pasten de studenten hetgeen dat ze geleerd hadden toe in opdrachten die ze in de leskeuken hebben uitgevoerd. De kennis en vaardigheden die de studenten daarbij hebben opgedaan werd door BBL-studenten in het eigen leerwerkbedrijf toegepast of door BOL-studenten in een stage van zes weken bij een Aziatisch restaurant. Afsluitend wordt een praktijkexamen afgenomen in de leskeuken op school. Deze wordt beoordeeld door examinatoren uit het Aziatische bedrijfsleven.