Hygiënecode zorgt voor nog meer commotie

De strijd rondom de Hygiënecode van KHN is nog lang niet afgelopen. De 4 brancheverenigingen die eerder hun onvrede uitten op www.khngaattever.nl vertellen namelijk aan Entree dat zij zelf een handboek gaan introduceren én dat zij gisteren een brandbrief stuurden naar de minister van VWS. “We verzoeken haar tot uitstel van de Hygiënecode.”

“Dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de Hygiënecode heeft goedgekeurd, betekent niet dat wij ons daarbij neerleggen”, begint Frans van Rooij, die praat namens de 4 brancheverenigingen Vereniging Professionele Frituurders, Vereniging Chinese Horeca Ondernemers, Natte Horeca Nederland en het Nederlands Horecagilde.

Brief aan minister
Van Rooij: “Wij hebben gisteren een brief naar de minister gestuurd waarin staat dat KHN het houderschap gebruikt voor eigen financieel gewin en dat KHN insinueert dat aanschaf van de Hygiënecode verplicht is. Daarnaast is de code niet meer gratis digitaal beschikbaar, iets wat niet past bij deze tijd. Ten slotte claimt KHN het volledige auteursrecht, terwijl er slechts een paar kleine wijzigingen zijn doorgevoerd.” Met deze argumenten verzoeken de 4 brancheverenigingen de minister om KHN te sommeren de prijsstelling direct aan te passen en ondernemers die het boek al hebben gekocht een deel van het geld terug te betalen. Van Rooij: “Mocht KHN hier niet aan willen voldoen, verzoeken wij de minister KHN het houderschap te ontnemen en dit onder te laten brengen binnen een onafhankelijke stichting. Tot die tijd verzoeken wij haar om de ingangsdatum van de code uit te stellen.”

Handboeken voor de achterban
Daarnaast laat Van Rooij weten dat de 4 verenigingen zorgen dat hun achterban voor 1 april 2016 kan beschikken over passende handboeken als hulpmiddel om te kunnen voldoen aan de dan geldende HACCP-richtlijnen. De Vereniging Chinese Horeca Ondernemers zorgt ook voor een vertaling voor haar achterban. “In deze handboeken staat waaraan onze leden moeten voldoen op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne. Deze handboeken, die wij zullen aanbieden tegen een passend tarief, dienen als alternatief van de Hygiënecode. Wij zien dit niet als een gewenste ontwikkeling, maar is op deze manier wel nodig. Het is jammer dat het zo ver moet komen.”

Voedselveiligheid
Nadat de 4 brancheverenigingen op www.khngaattever.nl lieten weten dat KHN misbruik zou maken van het houderschap van de Hygiënecode, komen de 4 nu dus met nieuwe initiatieven om te laten zien dat zij het niet eens zijn met de gang van zaken. In de Hygiënecode staat hoe horecaondernemers kunnen voldoen aan de actuele regels omtrent voedselveiligheid en hygiëne. De Hygiënecode geldt vanaf 1 april en is verkrijgbaar in de webshop van KHN. KHN-leden betalen 30 euro en niet-leden 100 euro.

Bron: Entree Magazine