Grapperhaus roept horeca op regels beter na te leven

Tijdens het laatste bestuurlijk overleg van de Horeca Alliantie en KHN met demissionair minister Grapperhaus heeft de minister gisteren een dringend beroep gedaan op de horeca om de coronaregels beter na te leven. Sinds de versoepelingen die op 26 juni 2021 zijn ingegaan is gebleken dat zowel in de winkels als in de horeca de naleving van de coronaregels verslapt. Grapperhaus heeft daarom de burgemeesters gevraagd meer en beter te handhaven en indien nodig zaken te sluiten.

Op dit moment is ongeveer 20% van de huidige besmettingen terug te herleiden naar de horeca. Als deze trend door blijft zetten zullen er extra maatregelen genomen moeten worden en kan in augustus de anderhalve-meter-regel zeker niet losgelaten worden.

We vragen u  dan ook dringend om u aan de volgende regels te houden en ook uw medewerkers hierover te informeren.

Regels voor de horeca

  • U bent verplicht de gezondheidscheck uit te voeren bij alle gasten. U kunt hiervoor de online gezondheidscheck gebruiken.
  • U bent verplicht de gasten te vragen om zich te registreren ten behoeven van bron- en contactonderzoek door GGD. Gasten registreren zich op vrijwillige basis.
  • Er geldt geen maximum aantal personen per tafel, zolang personen die niet op één adres wonen op 1,5 meter afstand van elkaar zitten.
  • Personen die op één adres wonen en kinderen t/m 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. Ook hier geldt geen maximum aantal gasten per tafel.

Basismaatregelen

  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Was vaak je handen.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, koorts of verhoging tot 38 graden Celsius.
  • Laat je testen bij corona-gerelateerde klachten.
  • Vermijd drukte.

Betere controle toegangsbewijzen

Sinds 26 juni biedt de overheid horecaondernemers de mogelijkheid om met coronatoegangsbewijzen te werken. U mag dan alleen gasten (en personeel) toelaten die in het bezit zijn van een coronatoegangsbewijs. Het voordeel is dat een vaste zitplaats dan niet meer noodzakelijk is en dat uw bezoekers dan ook geen 1,5 meter afstand hoeven te houden.

Als u besluit met coronatoegangsbewijzen te werken, bent u zelf verantwoordelijk voor de controle hierop. U kunt hiervoor de CoronaCheck Scanner app gebruiken. U scant de QR code op de CoronaCheck app van de bezoeker en als het scherm groen wordt, controleert u of de gegevens op het groene scherm overeenkomen met de gegevens op het identiteitsbewijs. Alleen dan mag u de bezoeker toelaten. Voor een papieren toegangsbewijs geldt ook dat u de identiteit van de bezoeker moet verifiëren.