Duizenden koks ophalen voor Aziatische keukens

Er dreigt een groot tekort aan vakbekwame koks in de Aziatische horeca. Namens de Vereniging Chinese Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) roep ik de overheid op om spoedig nieuwe afspraken te maken met de sector. Afspraken die het mogelijk maken om in de komende jaren de nodige koks uit Azië aan te trekken. Zonder voldoende bekwame vakmensen kan de sector niet aan de culinaire verwachtingen van gasten voldoen.

Tot nu toe hanteert de overheid een jaarlijks quotum: maximum duizend koks die jaarlijks in Azië mogen worden gerekruteerd. Dit aantal blijkt echter volstrekt onvoldoende om de huidige vacatures op te vullen. Wij pleiten daarom voor een onmiddellijke verhoging naar drieduizend koks.

Daarnaast willen wij een nieuwe regeling afspreken zonder quotum. Deze moet ingaan op 1 oktober 2019. De koks kunnen dan gedurende vier jaar hun specialistische kennis inbrengen om vervolgens weer terug te keren naar het land van herkomst. Op die wijze is er geen sprake van arbeidsmigratie. Deze aanpak geeft de sector de nodige zekerheid en vermindert de administratieve lasten.

De aanvankelijke wens van de overheid om in Nederland koks op te leiden tot Aziatische specialiteitenkok, is in de praktijk onmogelijk gebleken. Dit wordt ook bevestigd door CINOP. Deze adviesorganisatie op het gebied van onderwijs deed vorig jaar onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en concludeert dat de zeer specialistische kennis en kunde in de Aziatische keukens op Nederlandse scholen niet kan worden aangeleerd.

De sector investeert zelf veel tijd en geld in opleidingen op de werkvloer. Tussen 2014 en 2018 zijn 3500 mensen opgeleid in de Aziatische keuken. Ook is aan bijna 2500 Nederlandse en EU-koks een baan aangeboden. Maar helaas leveren al deze inspanningen geen specialiteitenkoks die op een niveau werken dat hoog genoeg is.

Momenteel zijn er 18.00 specialiteitenkoks in de Aziatische horeca aan de slag met een tijdelijke werkvergunning. Voor 1 oktober zullen ze bijna allemaal verlenging aanvragen.

Daarnaast zijn er direct 1200 extra vakbekwame koks nodig voor vervanging van koks die stoppen, koks die terugkeren naar China en voor nieuwe restaurants. Wij hebben dus een aantoonbare vraag va drieduizend specialiteitenkoks.

De Aziatische horeca is sinds jaar en dag onderdeel van het Nederlandse straatbeeld en de cultuur. In geen enkel ander Europees land zijn zoveel Chinese, Japanse, Thaise en Indonesische restaurants te vinden als in ons land. Van de circa 13.300 restaurants, hebben er 2.780 een Oosters georiënteerde keuken (21%). De Aziatische horecasector is met een jaarlijkse omzet van 1,5 miljard euro en 41.000 werknemers enorm belangrijk voor de werkgelegenheid, de lokale economie en de leefbaarheid in vele gemeenten en dorpen. Elke Aziatische kok die een werkvergunning krijgt, creëert ussen de zeven en tien extra banen. Zowel direct gerelateerde betrekkingen zoals bedienend en keukenpersoneel, als indirect bij onder meer de toeleveranciers.

Dat jaarlijks maximaal duizend koks uit Azië mogen worden aangetrokken, brengt onzekerheid bij ondernemers en koks. Het be- lemmert de ontwikkeling van de Aziatische horeca. Zowel die in de hoogwaardige specialiteitenrestaurants als bij de niet meer weg te denken ‘afhaal-Chinees’ op de hoek.

Liping Lin
Directeur VCHO

Bron: Telegraaf