Demonstratie Den Haag 1 april 2014

1 apDemonstratie april 2014ril 2014 is een unieke dag voor de Chinese gemeenschap in Nederland. Meer dan 800 Chinese / Aziatische koks en restaurateurs hebben voor de deur van de Tweede Kamer in Den Haag gedemonstreerd met een Aziatische buffet voor de Kamerleden.

Met deze culinaire demonstratie willen de Chinese koks en horecaondernemers benadrukken hoe groot het belang is van de ambachtelijke en authentieke waarde van de Chinese chef-koks. Echter door de herziende Wet Arbeid Vreemdelingen moeten honderden van deze koks nu terug naar China. Velen van hen kunnen nu al niet meer werken, terwijl ze er volgens de Europese richtlijn recht op hebben om na 3 jaar onafgebroken in Nederland gewerkt te hebben, in Nederland te mogen blijven werken zonder tewerkstellingsvergunning.

De culinaire demonstratie maakte indruk op politici in Den Haag, op de media en de passanten. Minister Lodewijk Asscher heeft tijdens de demonstratie 2 keer gesproken met de vertegenwoordigers van de Aziatische horecaorganisaties. Hij deelde mede dat hij niet van plan is de wet te gaan wijzigen, maar wel begrip heeft voor de problemen van de Aziatische ondernemers. Zijn deur staat open en hij is bereid om de problemen te bespreken en daarvoor met de Aziatische ondernemersorganisaties aan tafel te gaan.

Diverse leden van de Tweede Kamer kwamen naar buiten om de situatie waar te nemen en deel te nemen aan de discussie. D66 Kamerlid, Steven van Weyenberg sprak de menigte toe. Hij prees de bijdrage die de Chinese gemeenschap levert aan de maatschappij en de Chinese koks die banen creëren in Nederland.

Ook de media besteedde massaal aandacht aan deze kwestie. Alle landelijke media hebben hierover in hun berichtgeving aandacht besteed. Als een van de initiatiefnemers en organistoren, wil VCHO alle deelnemers van deze culinaire demonstratie bedanken voor hun bijdragen.