De toekomst van de Aziatische horeca

Den Haag, 1 april 2014 – De Aziatische horeca is sinds jaar en dag onderdeel van het Nederlandse straatbeeld en cultuur. In geen enkel Europees land zijn zoveel Chinese, Thaise, Indonesische, en Japanse restaurants te vinden als in Nederland. De Aziatische gemeenschap is een hardwerkende, goed geïntegreerde groep mensen die geen overlast veroorzaakt.

Wij vinden dat goed opgeleide Aziatische koks essentieel zijn voor een kwalitatief hoogwaardige Aziatische horeca. Een Aziatische kok kent de traditionele bereidingswijze, cultuur en taal. Zonder gespecialiseerde Aziatische kok zijn onze restaurants niet (meer) authentiek.

Door nieuwe wetgeving wordt het ons onmogelijk gemaakt om goed opgeleide koks uit Azië naar Nederland te halen, en moeten onze koks terug naar Azië. Minister Asscher en het UWV zijn namelijk van mening dat werklozen in Nederland of Europa binnen 3 tot 9 maanden opgeleid kan worden tot Aziatische kok. Dit terwijl de opleiding tot basiskok in Azië 4 jaar duurt. Wij zijn een groot voorstander van het opleiden van Nederlandse koks, bijvoorbeeld via ROC’s.

Wat vragen we van de overheid en de Tweede Kamer?
Wat we vragen van de minister en de Tweede Kamer, is dat minister Asscher zich houdt aan de toezegging die hij op 5 november 2013 in het debat met de Eerste Kamer heeft gedaan:

1. In dat debat zegde Asscher toe dat Aziatische koks ook in de toekomst een vergunning krijgen, om de authenticiteit van onze restaurants te behouden;
2. Dat we ambacht, dus specialistische koks, op waarde schatten. Ambacht is kennis!
3. Dat we erkennen dat niet iedereen in een paar maanden chef-kok kan worden in Aziatische restaurants, het is een vak!
4. Uitvoering moet menselijk zijn. Aziatische koks die onder de oude WAV zijn gekomen en inmiddels bijna 36 maanden hebben gewerkt, dienen arbeidsvrije status te krijgen. Dus werk zonder vergunning.

Wat is onze bijdrage aan Nederland?
We zorgen allereerst voor heerlijk eten. De Aziatische horecasector is met een jaarlijkse omzet van driekwart miljard euro en 20.000 werknemers belangrijk voor de werkgelegenheid. Elke gespecialiseerde Aziatische kok die een werkvergunning (TWV) krijgt, creëert tussen 7 en 10 extra banen.

En nu?
Vandaag stemt de Tweede Kamer over een motie van D66 die minister Asscher herinnert aan zijn toezeggingen, en hem oproept om die toezeggingen na te komen. Afhankelijk van de steun van andere politieke partijen, kunnen wij u in de toekomst heerlijke kwalitatief hoogstaande gerechten voorschotelen.