Aziatische horeca luidt noodklok: nijpend tekort aan vakbekwame koks

Specialistische kennis Aziatische keuken vereist koks uit Azië.

Amstelveen, 7 januari 2019 – Er dreigt een enorm tekort aan vakbekwame koks in de Aziatische horeca. Vereniging Chinese Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) luidt daarom de noodklok en roept de overheid op om spoedig nieuwe afspraken te maken met de sector die het mogelijk maken in de komende jaren de nodige koks uit Azië aan te trekken. Zonder voldoende vakbekwame koks kan de sector niet aan de culinaire verwachtingen voldoen die gasten van de Aziatische horeca hebben.

Andere aanpak vereist

In de afgelopen jaren hanteerde de overheid een jaarlijks quotum: een maximum aantal koks die in Azië konden worden gerekruteerd. Dit quotum is inmiddels echter volstrekt onvoldoende om de vacatures op te vullen. VCHO pleit daarom voor een verhoging van het huidige quotum van 1.000 naar 3.000 koks en stelt een nieuwe regeling voor zonder quotum die moet ingaan op 1 oktober 2019. VCHO directeur Liping Lin: “De koks kunnen dan 4 jaar hun specialistische kennis inbrengen en dan weer teruggaan naar het land van herkomst. Van arbeidsmigratie is dus geen sprake. Deze aanpak geeft de sector de nodige zekerheid en vermindert het de administratieve lasten.

CINOP: aanleren van specialistische kennis vrijwel niet mogelijk

Opleiding van koks in Nederland tot Aziatische specialiteitenkok is in de praktijk onmogelijk gebleken. Dit wordt nog eens bevestigd door een onderzoek van CINOP dat in opdracht van het ministerie van SWZ in 2018 is uitgevoerd. CINOP concludeert dat de zeer specialistische kennis en kunde van keukenfuncties niveau 4-5-6 in de Aziatische keukens door de bestaande Nederlandse opleidingen niet kan worden aangeleerd. “De sector investeert zelf veel tijd en geld in opleidingen on-the-job. Tussen 2014-2018 zijn 3.500 mensen opgeleid in de Aziatische keuken. Ook is er aan ruim 2.400 Nederlandse en EU-koks een dienstverband aangeboden. Ondanks al deze inspanningen levert dit geen specialiteitenkoks op van het niveau dat nodig is voor de Aziatische keuken”, aldus Liping Lin.

Verhoging quotum en nieuwe regeling

VCHO wil op korte termijn verhoging van het huidige quotum naar 3.000 specialiteitenkoks. Het ministerie van SWZ heeft het huidige quotum echter op 1.000 gesteld. Er zijn nu 1.800 specialiteitenkoks in de Aziatische horeca aan het werk met een GVVA-vergunning. Voor 1 oktober 2019 zullen deze vrijwel allemaal verlenging aanvragen. Daarnaast zijn er direct 1.200 extra vakbekwame koks nodig voor vervanging en voor oprichting van nieuwe bedrijven. Volgens VCHO is er een aantoonbare vraag van 3.000 specialiteitenkoks.

Noot voor de redactie:

Economische bijdrage aan Nederland

De Aziatische horeca is sinds jaar en dag onderdeel van het Nederlandse straatbeeld en de cultuur. In geen enkel ander Europees land zijn zoveel Chinese, Japanse, Thaise en Indonesische restaurants te vinden als in Nederland. Nederland telt zo’n 13.300 restaurants waarvan 2.780 met een Aziatische keuken (21%). De Aziatische horecasector is met een jaarlijkse omzet van 1,5 miljard euro en 41.000 werknemers belangrijk voor de werkgelegenheid, de lokale economie en de leefbaarheid in vele gemeenten en dorpen. Elke Aziatische kok die een werkvergunning (GVVA) krijgt, creëert tussen de 7 en 10 extra banen zoals bedienend- en keukenpersoneel (direct), maar ook bij de toeleveranciers (indirect).

Het rapport van CINOP “Naar keuzes voor een opleidingsinfrastructuur-Wegwijzer Opleiden voor de Aziatische horeca”, is hier te downloaden.

Ervaar het specialisme van de Aziatische keuken

Om de specialistische kennis en kunde van de Aziatische keuken te onderstrepen vindt er op maandag 7 januari op Horecava 2019 om 12.30 uur een bijzonder evenement plaats. Ter gelegenheid van de opening van het Aziё Paviljoen van VCHO presenteert Chef Han Ji van restaurant Zheng in Den Haag, een unieke kookdemonstratie van de 4 belangrijkste keukens van China. Bijzondere delicatessen en specialiteiten uit 4 belangrijke Chinese regio’s worden specialistisch bereid en gepresenteerd. U ervaart de gastronomische kunst van China’s meest prominente culinaire regio’s. U bent van harte welkom om dit evenement bij te wonen. Graag uw komst even mailen naar a.vanderklis@vcho.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Mevr. Liping Lin – directeur VCHO, tel. 06-5276 2296 of woordvoerder Anthony van der Klis op 06-1399 2103 of a.vanderklis@vcho.nl