Aankondiging Nieuwe Koksregeling

Het landelijke media hebben de afgelopen dagen veel aandacht geschonken aan de aankondiging van de nieuwe koksregeling door minister Koolmees.

Inhoud nieuwe regeling
De nieuwe regeling kent geen quotum en geldt voor de lange termijn. Dit zijn twee grote voordelen ten opzichte van de afgelopen tweejarige regelingen met een beperkt quotum.

Wel dienen ondernemers hun vacature aan te melden bij het UWV. Indien blijkt dat er geen prioriteitgenietend aanbod aanwezig is, dus geen geschikte kandidaat beschikbaar is in Nederland of andere EU lidstaten, mogen ondernemers na 3 weken hun daadwerkelijke GVVA aanvraag of verlenging indienen. In de nieuwe regeling wordt tegelijkertijd ook ten doel gesteld dat het structurele tekort aan gespecialiseerde koks wordt opgelost, door middel van scholing en het aannemen van prioriteitgenietend aanbod.

Nieuwe aanvraagprocedure
Naar verwachting zal de nieuwe regeling waarschijnlijk eerder dan 1 oktober 2019 in werking treden. Uitvoeringsinstantie UWV is momenteel bezig de nieuwe regeling in een concrete procedure te vertalen.
UWV zal tijdens de Algemene Ledenvergadering van VCHO op 24 juni te Sligro Veghel zelf uitleg geven over de nieuwe procedure. Dus noteer deze datum alvast in uw agenda! De uitnodiging volgt nog.

VCHO is zeer tevreden met de nieuwe regeling. Aziatische restaurants zijn namelijk voor een lange termijn verzekerd van gespecialiseerde koks uit Azië. Om dit mooie succes te boeken, heeft VCHO samen met haar leden veel werk verricht. Denk hierbij aan het opzetten van opleidingen, het deelnemen aan SZW onderzoeken, het aanvoeren van de media campagne, het lobbyen in de politiek, het bezoeken van Kamerleden en veel overleg voeren met UWV/SZW/IND.

VCHO heeft hiermee nogmaals bewezen de enige serieuze belangenbehartiger voor de Aziatische horeca te zijn. Zonder u als lid zou dit niet mogelijk zijn geweest. Samen staan we sterker en kunnen we veel bereiken.