16.11 – 17.11.2015 : Sligro Wijnreis

In samenwerking met Sligro heeft VCHO een Wijnreis naar Duitsland georganiseerd.

Op 16 november werden wij ’s ochtends vroeg opgehaald bij Sligro Eindhoven. Van daaruit vertrok de bus met een gezelschap van vijftien personen richting het eerste wijnhuis in Hainfeld. Er werd een kort welkomstwoord gehouden door Chris Waalder, account manager bij Sligro, en Liping Lin, directeur van VCHO. Daarna werden alle deelnemers voorin de bus uitgenodigd om zichzelf te introduceren.

Rond 14:00 uur arriveerden wij bij Wijngoed Lergenmüller in Hainfeld, in het zuidwesten van Duitsland. Met een oppervlakte van meer dan 80 hectare en een traditie die dateert van 1538 heeft de familie Lergenmüller internationaal een goede reputatie opgebouwd. Zij zijn vooral gespecialiseerd in krachtige rode wijnen en elegante witte Bourgondische wijnen. Daar werden we hartelijk verwelkomd door eigenaar Alexander en Ulrike, werkzaam bij het Deutsches Weininstitut. Onder het genot van een typisch Duitse lunch proefden we zes verschillende wijnen. Bij iedere wijn werd uitgelegd waarom deze zo goed bij het bijbehorende gerecht paste. Na een korte rondleiding over het wijngoed gingen we weer op weg.

Dit keer gingen we richting Deidesheim, waar we Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan bezochten, niet ver verwijderd van Hainfeld. Al 300 jaar zijn zij een grote invloed in de Duitse wijnbouw. Met haar expertise behoort zij tot de top van de wijnwereld. Ze heeft een breed assortiment, van traditionele tot moderne wijnen. Na een welkomstdrankje kregen we van verkoper Sebastian een rondleiding door de enorme wijnkelder, waar werd uitgelegd hoe het proces van wijn maken in zijn werk gaat. Vervolgens namen we plaats in het proeflokaal, waar we ook weer enkele wijnen proefden.

Op enkele minuten loopafstand bevond zich Deidesheimer Hof, waar een viergangendiner voor ons werd geserveerd. Ook hier kregen we bij iedere gang een bijpassende wijn van Bassermann-Jordan, met een kleine uitleg van Sebastian. Na het diner begaven we ons naar het hotel waar we, na nog even nagepraat te hebben in de hotelbar, goed uitrustten.

De volgende dag gingen we na het ontbijt weer op weg. Dit keer gingen we naar Appenheim, waar wijngoed Willems & Hofmann gelegen is. Dit familiebedrijf, dat in 2010 beoordeeld is met drie van de vijf druiven (“zeer goed”) door de Gault-Millau Wijngids, onderscheidt zich door haar uitgebreide assortiment van kwalitatief goede wijnen. Na een rondleiding onder leiding van Jürgen Hofmann mochten we enkele verschillende wijnen van het wijngoed proberen.

Tot slot arriveerden wij bij Schloss Vollrads in Oestrich-Winkel, een geweldig kasteel. Het is één van de oudste wijnbrouwerijen in Duitsland en is gelegen in een prachtig landschap, vlakbij de Rijn. Met een traditie van meer dan 800 jaar is zij een expert op het gebied van Riesling wijnen. Hier genoten we van een uitgebreide lunch met enkele bijpassende wijnen. Daarna kregen we een rondleiding door het prachtige kasteel, waarbij we nog enkele wijnen proefden. Toen was het tijd om weer terug te gaan naar Eindhoven.

De ondernemers hebben niet alleen meer geleerd over Duitse wijnen, maar hebben ook onderling ideeën kunnen uitwisselen.