11.01 – 14.01.2016 : Aziatisch Paviljoen op Horecava

Maandag 11 januari was de eerste dag van Horecava 2016. Deegmeester Xiao Qiang Jia van Wok De Mallejan opende met zijn tai chi bamitrekken de kookdemonstratie van de Oosterse en Westerse koks. Hierna was het de beurt aan bekende koks van wereldklasse: Julius Jaspers, Ron Blaauw, Alain Caron, Xiao Han Ji, Shaoting Hu, Tso Min Cheng en Aijian Wu betraden een voor een het podium om hun geweldige kookkunsten te laten zien.

Ze gebruikten allen hetzelfde hoofdingrediënt, maar verwerkten het compleet anders. En toch maakten ze allemaal even heerlijke gerechten. De genodigden, namelijk de Chinese ambassadeur Chen Xu en zijn vrouw, de Chinese consul Jiang Hua, voorzitter van VNC Nick Meijer, smaakprofessor Peter Klosse van de Academie voor Gastronomie, Senior Advisor van NCH Boudewijn Poldermans en Gregor van der Burght, professor aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waren erg te spreken over deze enthousiaste ontmoeting tussen Oosterse en Westerse koks. Ze proefden de gerechten van de topkoks en lieten zich zeer positief uit over deze uitwisseling van culturen.

Behalve deze kookdemonstratie waren er op deze eerste dag in het Aziatisch Paviljoen ook sushi, dim sum en thee workshops. Ook werden er presentaties gegeven over keukenhygiëne en het gebruik van moderne keukenapparatuur.

Op de tweede dag van de Horecava was het de beurt aan de koks van Hotels van Oranje en Wok De Mallejan. Zij hebben de handen ineengeslagen om het Presidentsmenu te maken. De twee chefs ontmoetten elkaar voor het eerst bij het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Nederland. Samen stelden zij een menu samen van zowel Nederlandse als Chinese gerechten om te serveren aan de president en zijn delegatie.

Voor het Aziatisch Paviljoen stelden chefs Patrick Otten van Hotels van Oranje en Wan Zhong Dong van Wok De Mallejan een menu samen met verschillende gerechten die tijdens het presidentsbezoek gemaakt werden. Beiden maakten zij een voorgerecht, tussengerecht, twee hoofdgerechten en een nagerecht, waarbij er door de twee chefs gebruik werd gemaakt van hetzelfde hoofdingredient.

De genodigden, namelijk de heer Yuen Keong Ng, commissielid Amsterdam Zuid van de Partij van de Ouderen, voormalig Senator van het CDA de heer Gerrit Terpstra, de directeur Stedelijke Bestuursadvisering Gemeente Amsterdam de heer Hugo Fernandes Mendes, de heer Bert Nijboer, algemeen directeur van Rational Nederland en Maria Chong managing director van Lee Kum Kee Europe Ltd waren erg te spreken over de verschillende gerechten. Ook de toeschouwers genoten ervan.

Op de derde dag van de Horecava lieten de koks van de Vereniging Chinese Chefkoks hun snijkunst zien. Behalve deze kookdemonstratie waren er op deze dag in het Aziatisch Paviljoen ook sushi, dim sum en thee workshops. Ook werd er een presentatie gegeven over het gebruik van moderne keukenapparatuur.

Wij willen alle topkoks en hun personeel, de werknemers van het Aziatisch Paviljoen en alle standhouders van harte bedanken voor hun inzet, die deze dagen tot een succes heeft gemaakt.