Het milieuaspect geluid
De meeste (Aziatische) restaurants laten achtergrondmuziek horen en is het meestal niet nodig om een geluidsonderzoek uit te (laten) voeren. Wel is het van belang om dan ramen en deuren gesloten te houden, om hiermee overlast te voorkomen.
Voor achtergrondmuziek op het terras, moet vaak wel een geluidsonderzoek worden uitgevoerd. Als er muziek wordt gedraaid i.p.v. alleen achtergrondmuziek, of voor live-muziek moet er een geluidsonderzoek worden uitgevoerd, ook als dit slechts een paar keer per maand plaatsvindt.
Wat ook van belang is of er mensen direct boven of naast het restaurant wonen. Dit geldt niet als de eigenaren van het bedrijf zelf boven of naast hun zaak wonen.
Ook de motoren van airco’s en/of koel- en vriescellen kunnen voor geluidsoverlast zorgen. Bij restaurants geeft deze geluidsbron de meeste klachten. Uiteraard is de ligging van het gebouw hier van belang. Geluidsoverlast van deze motoren kunt u voorkomen door:
- de motoren zo ver mogelijk van een pand van derden te plaatsen;
- de motoren te omkasten met geluidsdempend materiaal;
- voor stille(re) apparatuur te kiezen;
- de motoren regelmatig onderhouden, geluidsklachten ontstaan vaak door versleten onderdelen.
Zo nu en dan leidt ook het personeel dat ’s avonds laat buiten gaat roken en daarbij luidruchtige gesprekken houdt, tot geluidsklachten.
Advies:
Probeer zoveel mogelijk ramen en deuren gesloten te houden, om geluidsoverlast voor omwonenden te voorkomen.
Wilt u de voordeur open laten staan? Een sluis kan goed voorkomen dat geluid van binnen, buiten terecht komt.
Onderhoud regelmatig uw airco’s en koelingen, u voorkomt hiermee vaak geluidsoverlast.
Als uw buren klagen over geluidsoverlast door de motoren, neem deze klachten dan serieus en probeer zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen.
Het milieuaspect geur
Geur(hinder) of stankoverlast ontstaat bij een restaurant op twee manieren:
- het bakken, stomen, grillen, frituren of koken van levensmiddelen;
- het buiten opslaan van afval en afvalstoffen.
Bij het (warm) bereiden van levensmiddelen zijn de volgende regels van belang:
- Onder een afzuiging met een filter, meestal een afzuigkap met een metalen rooster. De roosters moeten goed schoon worden gehouden en alle bakapparatuur moet onder de afzuiging staan.
- De afzuigpijp moet boven op een dak uitkomen. Dus niet aan de zijkant van het gebouw.
- De afzuigpijp moet minimaal 2 meter hoger zijn dan de hoogste daklijn in een straal van 25 meter.
- Als het niet mogelijk is om de afzuigpijp aan de vereiste hoogte te laten voldoen (omdat bijv. het buurgebouw een flat is), moet er gebruik worden gemaakt van een ontgeurings-installatie.
Het opslaan van afval en/of afvalstoffen leidt tot geurklachten (en soms ook ongedierte) als:
- De afvalcontainers overvol zitten en niet tijdig opgehaald worden. Uitpuilende containers en zakken die ernaast worden gezet gaan stinken, vooral bij warm weer;
- De afvalcontainers niet of niet goed sluiten, ook als ze niet vol zijn;
- De afvalcontainers vies zijn;
- De afvalcontainers buiten naast een woning of onder een raam van derden worden neergezet.
Advies:
Maak de roosters van uw afzuiginstallatie tijdig schoon.
Zorg dat uw afzuigpijp op de juiste hoogte is/wordt geplaatst of installeer anders een ontgeuringsinstallatie Voor het verhogen van de afzuigpijp kan een bouwvergunning nodig zijn.
Laat het afval vaak genoeg ophalen en uw afvalcontainers zo nu en dan (laten) schoonmaken.
Het milieuaspect afvalwater
Afvalwater in een (restaurant)keuken bevat vaak veel vet (afvalwater uit de gootsteen, uit de vaatwasser en het water dat gebruikt wordt om de vloer te dweilen) Alle lozingspunten in de keuken (ook de schrobputjes) moeten daarom zijn aangesloten op een vetafscheider.
Als er buiten de keuken ook lozingspunten zijn met vethoudend afvalwater dan moeten deze ook zijn aangesloten op de vetafscheider.
Denk hierbij aan de spoelbak in een open wokkeuken die zich in het restaurant bevindt. Andere lozingspunten zoals het toilet, mogen niet zijn aangesloten op de vetafscheider.
Alleen vethoudend water mag in de vetafscheider geloosd worden. Hoe groot de vetafscheider moet zijn is afhankelijk van het aantal lozingspunten en hoeveel water er gemiddeld bij een bedrijf doorheen gaat. Hiervoor is een rekenformule beschikbaar. U hoeft dit niet zelf uit te zoeken, dit doet het bedrijf dat de vetafscheider levert en plaatst.
De vetafscheider moet voldoen aan de NEN-EN 1825-1 en 2. Als de vetafscheider er al lag voor 1 januari 2008 dan geldt er overgangsrecht en moet de vetafscheider aan de toen geldende norm voldoen. Dit is meestal de NEN7087. U moet kunnen aantonen dat de vetafscheider aan deze norm voldoet. Bewaar daarom de papieren goed, zolang de vetafscheider in gebruik is.
Een vetafscheider werkt alleen goed als deze vaak genoeg wordt geleegd en schoongemaakt. Bij de meest Aziatische restaurants moet de vetafscheider elke 6 weken leeggemaakt worden.
Advies:
Zorg dat er vetafscheiders aanwezig zijn en zijn aangesloten op alle lozingspunten en laat deze op tijd leegmaken en schoonmaken. Na het legen weer (laten) vullen met schoon water!
Zorg dat borden, bakken, pannen, etc. worden schoongeschraapt voordat ze afgewassen worden. Vaak worden er teveel etensresten in de vetafscheider aangetroffen.
Afvalwater mag niet warmer zijn dan 60 of 70 graden Celsius. De exacte temperatuur staat in de technische informatie van de vetafscheider. Als het afvalwater te heet is, kan de vetafscheider dit niet aan. Het vethoudend afvalwater gaat dan zo snel door de afscheider heen dat het vet mee gaat, in plaats van achter te blijven in de vetafscheider.