Ledenvoordeel Buma & Sena

Wat is Buma en Sena?

Buma is de auteursrechtenorganisatie die in Nederland de belangen van componisten en tekstdichters behartigt en vergoedingen incasseert voor uitvoeringen van beschermde muziek in het openbaar.

Sena incasseert de vergoedingen voor de naburige rechten en verdeelt deze vervolgens onder haar rechthebbenden: artiesten en platenproducenten, oftewel de makers van muziek.

 • VCHO-leden ontvangen 17% extra korting bovenop de 33,33% basiskorting bij vrijwillige melding bij Buma.
 • VCHO-leden ontvangen 14,5% extra korting bovenop de 33,33% basiskorting bij vrijwillige melding bij Sena.

Buma & Sena tarieven 2024

  Selecteer uw muziekopties

   

  Oppervlakte

  Selecteer de oppervlakte van uw zaak waar muziek te horen is voor gasten.

   

   

  Tarieven Buma

   

  Tarieven Sena

   

  Tarieven Buma & Sena

  Is uw zaak groter dan 1.000 m², neem dan contact met ons op.
  Alle bedragen zijn inclusief VCHO-korting.

  Veelgestelde vragen

  Als u lid wordt van VCHO dan kunt u direct aangeven of u gebruik wilt maken van de Buma en/of Sena kortingsregeling. Elk jaar moet vóór het nieuwe jaar bij VCHO bekend zijn of u Buma en/of Sena gebruikt, anders kunt u niet mee in de kortingsregeling voor het volgende jaar. 

  Indien u het vorige jaar gebruik heeft gemaakt van de kortingsregeling, dan wordt u automatisch meegenomen naar het nieuwe jaar. Wilt u uw muziekgebruik wijzigen of Buma/Sena beëindigen? Geef het dan zo snel mogelijk aan ons door. 

  Nieuwe horecazaken

  Wanneer uw bedrijf net geopend is kunt u ten alle tijden instappen in de Buma/Sena kortingsregeling onder de volgende voorwaarden:

  • U maakt nog geen gebruik van Buma/Sena;
  • U heeft nog geen directe factuur van Buma/Sena ontvangen;
  • Er is nog geen inspecteur van Buma/Sena langs geweest in uw zaak.

  Buma
  17% extra korting bovenop de 33,33% basiskorting bij vrijwillige melding bij Buma.

  Sena
  14,5% extra korting bovenop de 33,33% basiskorting bij vrijwillige melding bij Sena.

  De basistarieven kunt u vinden op de website van Buma en Sena.

  Sena heeft aangekondigd dat vanaf 1 januari 2024 ook naburige rechten moeten worden afgedragen over rechtenvrije muziek. Dit betekent dat als u gebruik maakt van rechtenvrije muziek zoals Eskeep, RFM of een andere rechtenvrije muziekaanbieder, u een Sena licentie zult moeten aanvragen.

  Houd er wel rekening mee dat u bovenop de kosten van Sena ook de kosten voor rechtenvrije muziek af moet dragen.

  In 2020 heeft het Europese Hof van Justitie een uitspraak gedaan over naburige rechten die heeft geleid tot een wetswijziging in Nederland per 1 januari 2021. Deze uitspraak en wetswijziging betekent volgens Sena dat er vanaf 1 januari 2021 ook betaald moet worden voor muziek afkomstig uit de zogenaamde “niet-Rome” landen, zoals de Verenigde Staten. Tot voor kort hoefde Sena aan de rechthebbenden uit deze landen geen vergoeding te betalen en hoefden ze hier ook niet voor te innen.

  Sena heeft in overleg met onder andere VNO-NCW en MKB-Nederland het volgende besloten:

  • Vanaf 2022 wordt ieder jaar een toeslag van 26,6% van de geldende tarieven in rekening gebracht.

  Sena zal ondertussen samen met VNO-NCW en MKB-Nederland een internationale lobby opstarten om de wetgeving aan te passen, zodat er niet meer betaald hoeft te worden voor muziek afkomstig uit de zogenaamde “niet-Rome” landen. Deze landen incasseren namelijk omgekeerd niet voor hun gebruik van het zogenaamde “Rome-repertoire”. Mochten de Europese regels weer worden aangepast, zal de toeslag direct komen te vervallen.

  Aanvragen Buma en/of Sena

  Heeft u interesse of vragen over de Buma en/of Sena? Bel met VCHO op 020 – 34 58 202 of stuur een mail naar info@vcho.nl.