Prijzen omhoog: ’Geschrokken van prijs biertje’

AMSTERDAM – Hoewel hier en daar best een coronatoeslagje wordt gerekend, is het niet zo dat het leven veel duurder is geworden door de pandemie. De algemene prijsstijging ten opzichte van een jaar geleden is met 1,6% vrij laag.

Telegraaf-lezers merken in hun portemonnee wel degelijk dat bepaalde voedingsmiddelen duurder zijn geworden. „Koffie is 20 cent duurder, melk is 5 cent duurder, groenten 12 cent duurder, brood 3 cent duurder en de slager 30 cent duurder”, vertelt Leo Heijt. Ook Helene Hendricks meldt dat „de Albert Heijn vanaf dat corona begon alles heeft verhoogd met 50 cent of meer.”

„De Jumbo in Heemskerk heeft de verpakking van 3 kilo aardappels van €3,99 verhoogd naar €4,54. Echt een schandalige verhoging”, voegt Marco toe.

Coronatoeslag

Sinds horeca en bijvoorbeeld kappers hun deuren weer mochten openen, is bij sommige zaken sprake van een ’coronatoeslag’, omdat deze ondernemers een tijd geen inkomsten hebben gehad, en extra hygiënemaatregelen moeten nemen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat maandelijks de prijsstijgingen meet, ziet bij deze diensten een kleine toename, maar erg opvallend is die niet. „Misschien is de prijsstijging nu 4% waar deze eerder 3% was, het is niet schokkend”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

ING ziet in de betaaldata dat de gemiddelde betaling bij de kapper met €5 is gestegen. Dat hoeft niet per se te betekenen dat elke knipbeurt duurder is geworden, mensen kunnen ook duurdere behandelingen nemen.

Olga Blaauw merkt wel dat haar kapper de prijzen heeft verhoogd. In maart werd €45 gerekend voor een knipbeurt, nu €53.

Frikandel speciaal

Prijsstijgingen in de horeca vallen bij de vaste gasten meteen op. Zo merkte Albert dat zijn frikandel speciaal met 10% in prijs was gestegen, van €2,50 naar €2,75.

Peter Walgreen vertelt dat bij de ’vaste chinees’ in Lisse de prijzen zijn verhoogd: „Het eten is ongeveer 10% duurder, frisdrank is 20% duurder en een matig gevuld glas wijn 12% duurder.”

Venetië

Ook op vakantie merken lezers dat er een coronatoeslag wordt gerekend. Willem Stolk was een weekendje naar Zeeland. „Daar waren de prijzen op de terrassen flink verhoogd. Voor een getapt biertje bij een strandtent betaalden wij €5,60. Ik dacht even dat ik in Venetië was.”

Jacobus van Herk merkt op dat er op de camping in Anna Paulowna een toeslag werd geheven van €1 per persoon. Maar „hiervoor werd niets extra’s gedaan.”

Herstel

Van Mulligen van het CBS ziet in de inflatiecijfers (1,2% in mei) vooral economisch herstel. „De economie trekt in veel landen aan, en in Nederland ook. Dat blijkt heel duidelijk.”

Niet alles werd duurder. De coronapandemie heeft bijvoorbeeld tot een sterk afgenomen vraag naar brandstof geleid, en daarmee dalende prijzen aan de pomp. Motorbrandstoffen waren in juni 7,9% goedkoper dan een jaar eerder.

„Daar zien we de coronacrisis het sterkst”, zegt Van Mulligen. „De brandstofprijzen namen echt een duikvlucht, vooral tussen februari en mei. We zien nu dat op veel plekken in de wereld bijvoorbeeld de industrie weer opstart, dus de prijzen stijgen ook weer iets.”

In Nederland werden vooral rookwaren fors duurder. Dit komt niet door de crisis, maar door de invoering van extra accijns op sigaretten en shag per 1 april. Die zorgen ervoor dat tabak afgelopen maand liefst 17,9% duurder was dan een jaar ervoor.

De prijsstijging is nog sterker dan in mei, toen nog producten met de oude accijns werden verkocht. Ook kleding was iets duurder: gemiddeld 0,8%.

Boodschappen

De prijsstijging van voedingsmiddelen was sinds maart iets sterker dan in de maanden ervoor, maar daar ziet Van Mulligen niet direct een effect van de coronacrisis in. „Bij sommige producten misschien, zoals handgel. Maar grote prijsverhogingen zien we niet.”

In juni waren voedingsmiddelen gemiddeld 2,7% duurder dan een jaar ervoor.

Bron: De Telegraaf