Agenda

Voor activiteiten die de komende tijd gepland staan, kunt u hier terecht. Ook vindt u hier verslagen van activiteiten die al geweest zijn. Kijk verder ook eens op de pagina Foto’s voor foto’s van een sfeerimpressie van onze activiteiten.

Eerdere evenementen

2018

19.03 - 20.03.2018 - Workshop Trendy Chinese Gerechten

Op 19 en 20 maart organiseren VCHO, Lee Kum Kee en Bouter het event ‘Workshop Trendy Chinese Gerechten’ op het hoofdkantoor van Bouter in Zoetermeer.

Dag 1 – 19 maart 2018

Dag 2 – 20 maart 2018

2017

27.11 - 28.11.2017 - Inspirational, The Asian Edition

Op 27 en 28 november organiseren VCHO en Rational het event ‘Inspirational, The Asian Edition’ op het hoofdkantoor van Rational in Almelo.

U wordt geïnspireerd en geïnformeerd op het gebied van (product)innovaties, primeurs, productkennis, (kerst)menu-inspiratie en productinformatie door de aanwezige leveranciers. Ook laten we zien hoe u kunt koken met de meest moderne keukenapparatuur als Combisteamers en VarioCooking Center’s.

13.11. - 14.11.2017 - Masterclass Japanse & Aziatische Keuken


23.10. - 03.11.2017 - 12-daagse studiereis naar Kuala Lumpur en Shanghai

Kuala Lumpur

Shanghai

25 - 27.09.2017 - Culinaire Inspiratiereis Londen

VCHO heeft in samenwerking met Sligro de fantastische 3-daagse culinaire inspiratiereis naar Londen georganiseerd.

Dag 1

Dag 2

Dag 3

18 - 20.09.2017 - Gastvrij Rotterdam

03-04.07.2017 - Workshop Aziatische Salades

VCHO en Bieze organiseren twee workshops op 3 & 4 juli voor de bereiding van lekkere, gezonde en vernieuwende Aziatische salades, ‘opgebouwd’ uit 4 kant-en-klare basissalades van Bieze.

15.05.2017 - 5-Jaar Jubileum VCHO bij Koppert Cress in Monster

Dit jaar bestaat VCHO 5 jaar! We hielden een evenement feest ‘ 5-Jaar Jubileum VCHO’ om het te vieren met alle VCHO-leden, relaties en vrienden op 15 mei 2017 bij Koppert Cress in Monster.

Koppert Cress is een prachtige locatie en een bijzonder bedrijf  in ‘Cressen’. Dit zijn zaailingen van unieke planten, met elk hun eigen, verrassende invloed op onze zintuigen. Het bedrijf is een paar weken geleden bezocht door onze HM Koningin Maxima. Een perfecte locatie voor een mooi gala!

Activiteiten tijdens het VCHO Jubileum :

Fotoalbum Jubileum-gala 5 jaar VCHO 15 mei 2017 bij Koppert Cress in Monster: een schilderachtige locatie met fantastische gasten.

01&02.05.2017 - Masterclass Thaise & Vietnamese Keuken - VCHO en Kumars

Ter bevordering van de basiskennis Thaise keuken, introduceren Kumar’s/Verstegen (specialist op het gebied van o.a. Thaise smaken en ingrediënten) en brancheorganisatie Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) een masterclass Thaise keuken.

Inhoud van de masterclass

Tijdens de masterclass worden enkele basis ingrediënten van de Thaise keuken gepresenteerd en hierover uitleg gegeven. Vervolgens worden met deze basis ingrediënten enkele Thaise basisgerechten gemaakt.

Eindresultaat / kwalificatie

Het doel is dat na het volgen van de masterclass een basiskok enkele Thaise gerechten zelfstandig kan maken, door gebruik te maken van de kant-en-klaar sauzen van Kumar’s/Verstegen. Ook kan een basiskok de chef-kok beter assisteren bij de bereiding van ingewikkelde Thaise gerechten.

Doelgroep

Basiskoks van niveau 1-2 in de Chinese-Aziatische keuken.

24.04.2017 - Masterclass Sichuan Cuisine bij Sligro Amsterdam - VCHO en Sichuan Tourism University

In het kader van een cultureel uitwisselingsprogramma tussen de Volksrepubliek China en brancheorganisatie Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), bezoekt een delegatie uit de Chinese (panda)provincie Sichuan binnenkort ons land. De delegatieleden zijn verbonden aan de Sichuan University for Tourism en organiseert op maandag 24 april een symposium bij Sligro Amsterdam met als absoluut hoogtepunt de ‘masterclass Sichuan Cuisine’, o.l.v. delegatielid dhr. Xiaohong Xu, culinair professor aan deze universiteit. Aziatische horecaondernemers krijgen ‘college’ van de hoogleraar voor de bereiding van exclusieve gerechten uit de vermaarde Sichuan keuken, met o.a. gerechten die worden bereid met bamboe, de zgn. ‘pandagerechten’.

De beschrijving en de recepten van de gerechten tijdens de masterclass Sichuan Cuisine op maandag 24 april zijn nu te downloaden via de link: Recepten masterclass Sichuan Cuisine

Prachtig symposium door China delegatie van de Sichuan Tourism University: “Silk Road Chinese Cuisine Culture Spread and Exchange” door professor Mevr. Li Du, professor Mevr. Tong Liu, researcher Dhr. Shengpeng Wang, gevolgd door een Masterclass Sichuan Cuisine o.l.v. professor Dhr. Xiaohong Xu.

03&04&10&11.04.2017 - Masterclass Japanse keuken - VCHO en Yama

Ter bevordering van de basiskennis Japanse keuken, introduceren Yama Products (specialist op het gebied van Japanse smaken en ingrediënten) en brancheorganisatie Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) een masterclass Japanse keuken.

Inhoud van de masterclass

Tijdens de masterclass worden enkele basis ingrediënten van de Japanse keuken gepresenteerd en hierover uitleg gegeven. Vervolgens worden met deze basis ingrediënten enkele Japanse basisgerechten gemaakt.

Einde resultaat / kwalificatie

Het doel is dat na de masterclass een basiskok enkele Japanse gerechten zelfstandig kan maken door gebruik te maken van de kant-en-klaar sauzen van Yama. Ook kan een basiskok de chef-kok beter assisteren bij de bereiding van ingewikkelde Japanse gerechten.

Doelgroep

Basiskoks van niveau 1-2 in de Chinese-Aziatische keuken.

10.04.2017 - Inspiratietour Fastfood - VCHO en QBTEC

Het evenement werd georganiseerd door VCHO en QBTEC. Activiteiten tijdens de studiereis “Inspiratietour Fastfood” voor de eigenaren van de fastfood bedrijven:

Proeverij Frietwinkel Den Haag; proeverij Frites Atelier Den Haag; bezoek Eazie Zoetermeer; bezoek Foodmaster King Lao Aalsmeer; Inspiratiemeeting, presentatie dhr. King Lao

07.04.2017 - Aziatisch Ontbijt Sligro in Maastricht

Het bijwonen van het Rungis Ontbijt, speciaal voor Aziatische ondernemers in onze regio, op vrijdag 7 April 2017.

20.03.2017 - Masterclass Aziatische Horeca Sligro in Den Haag

Horecava 2017 - De gezonde Aziatische keuken

De Horecava 2017 is alweer 2 weken geleden. VCHO kijkt tevreden terug op 4 succesvolle maar vooral drukbezochte beursdagen op het Aziatisch paviljoen. De Aziatische horeca was het stralende, culinaire middelpunt op deze Horecava. Tijdens deze dagen zijn veel foto’s gemaakt.

2016

10.2016 : Dit najaar 4 Regionale ThemabijeenkomstenWorld

VCHO organiseert in oktober weer vier regionale themabijeenkomsten. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn. VCHO heeft deze keer een spectaculair nieuw ledenvoordeel voor uw drankeninkoop! Mis deze bijeenkomsten daarom niet en meldt u snel aan!

 

31.10.2016 : Cafetariadag

Speciaal voor cafetariaondernemers van Chinese afkomst organiseert VCHO op 31 oktober een dag met inspirerende en leerzame workshops en demonstraties over moderne kooktechnieken voor de cafetariabranche.

Het programma en inschrijfformulier vindt u binnenkort op deze site.

 

17-19.10.2016 : Wijnreis naar Bordeaux

In samenwerking met Sligro organiseren wij van 17 tot en met 19 oktober een wijnreis naar Bordeaux!

Meer informatie vindt u binnenkort op deze site.

 

19 - 21.09.2016 : World Championship of Chinese Cuisine

Van 19 tot 21 september 2016 vond het prestigieuze World Championship of Chinese Cuisine (WCCC) 2016 plaats in Ahoy Rotterdam. VCHO was als officiële sponsor aanwezig.

27.06.2016 : Aziatische horecaclinic Sligro

Op maandag 27 juni 2016 hield Sligro in samenwerking met VCHO een clinic die specifiek gericht was op de Aziatische horecaondernemers.

13.06.2016 : Kookdemonstratie Moderne Keukentechnieken

50 enthousiaste ondernemers hebben deelgenomen aan de bijeenkomst die VCHO op 13 juni in samenwerking met Rational heeft georganiseerd. In restaurant Gouden Huis in Almere gaf Rational een demonstratie in koken met de Combisteamer. Daarmee lieten zij zien hoe de Chinese keuken flink op personeel kan besparen door optimale inzet van de Combisteamer.

Tijdens de bijeenkomst gaf VCHO  voorlichting over de actuele onderwerpen die spelen in de Aziatische horeca. Er is gesproken over onderhandeling over een nieuw convenant voor koks uit Azië. Omdat keukenhygiëne in de Aziatische horeca een blijvend aandachtspunt is, werd er uitgebreid verteld over de regels voor keukenhygiëne en een speciaal pakket dat wij samen met Bureau de Wit voor onze leden hebben ontwikkeld. In deze training begeleiden de specialisten van Bureau de Wit uw personeel in uw eigen keuken bij het uitvoeren van de regels. Ten slotte is er gesproken over de mogelijkheden voor een online betalingssysteem voor de Aziatische horeca die VCHO op dit moment aan het onderzoeken is.

4 -12.04.2016 : Regionale Themabijeenkomsten

In april organiseerde VCHO vier regionale themabijeenkomsten in Eindhoven, Assen, Zwolle en Naaldwijk. In totaal hebben bijna 200 ondernemers deelgenomen aan de bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten werd aandacht besteed aan verschillende onderwerpen.

Allereerst gaf NVWA uitleg over de inspecties die NVWA uitvoert. Vervolgens informeerde Bureau de Wit de ondernemers over de nieuwe hygiënewetgeving. Daarna besprak Arend van Rosmalen van Mynta Law enkele vragen die hij regelmatig van ondernemers heeft gekregen, zoals de invloed die een boete kan hebben op een GVVA-aanvraag, de procedure die gevolgd kan worden bij een afwijzing van de vergunning, en hoe de kok na 5 jaar óf de arbeidsvrije status óf een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd kan krijgen, als hij een arbeids- of verblijfsgat heeft opgelopen.

Daarna kwam de directeur van VCHO, Liping Lin, aan het woord. Zij vertelde hoe VCHO het afgelopen halfjaar haar best heeft gedaan om aan de eisen in het convenant voor de Aziatische horeca te voldoen, en dat dit ook gelukt is. Ze vraagt iedereen om hun best te doen om aan de convenanteisen te voldoen, zodat de sector een sterke positie heeft bij de onderhandelingen met de overheid voor een nieuwe regeling na het huidige convenant.

Tot slot zorgden Van der Moolen Foodgroup en Rational voor de lunch. Alle ondernemers genoten van de verschillende gerechten en konden met de adviseurs van Rational en Van der Moolen Foodgroup de mogelijkheden voor hun eigen restaurant bespreken. Ook konden de ondernemers een bezoek brengen aan de verschillende standhouders: Liroy, Mynta Law, Kleijweg Advocaten, AK Saldo, JP Dranken, Asia Gastronomica, Main Energie, Countus, Diversey en Chinese Koks.

Kijk voor een uitgebreid fotoverslag op onze Fotopagina.

Invalid Displayed Gallery

23.03.2016 : Algemene Ledenvergadering VCHO in Maarssen

Op 23 maart 2016 hield VCHO haar jaarlijkse ledenvergadering. Tijdens deze vergadering blikte het bestuur met alle aanwezige leden terug op wat VCHO in 2015 heeft bereikt voor de Chinese horecaondernemers. Ook keken ze vooruit naar het activiteitenplan voor 2016.

Tijdens de vergadering vond er ook een bestuursverkiezing plaats. Voorzitter Bin Yu, penningmeester Chaoyang Zhu en bestuurslid Kaji But zullen allemaal plaats blijven nemen in het bestuur; de heer Alex Chang is helaas afgetreden, omdat hij zich tegenwoordig meer bezighoudt in de hotelbranche. De 26-jarige Yong Xiang Hu zal zijn plaats innemen; de functie van vice-voorzitter zal na 1 oktober 2016 opnieuw vervuld worden door de heer Frank Chan.

11 - 14.01.2016 : Aziatisch Paviljoen op Horecava

Maandag 11 januari was de eerste dag van Horecava 2016. Deegmeester Xiao Qiang Jia van Wok De Mallejan opende met zijn tai chi bamitrekken de kookdemonstratie van de Oosterse en Westerse koks. Hierna was het de beurt aan bekende koks van wereldklasse: Julius Jaspers, Ron Blaauw, Alain Caron, Xiao Han Ji, Shaoting Hu, Tso Min Cheng en Aijian Wu betraden een voor een het podium om hun geweldige kookkunsten te laten zien.

Ze gebruikten allen hetzelfde hoofdingrediënt, maar verwerkten het compleet anders. En toch maakten ze allemaal even heerlijke gerechten. De genodigden, namelijk de Chinese ambassadeur Chen Xu en zijn vrouw, de Chinese consul Jiang Hua, voorzitter van VNC Nick Meijer, smaakprofessor Peter Klosse van de Academie voor Gastronomie, Senior Advisor van NCH Boudewijn Poldermans en Gregor van der Burght, professor aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waren erg te spreken over deze enthousiaste ontmoeting tussen Oosterse en Westerse koks. Ze proefden de gerechten van de topkoks en lieten zich zeer positief uit over deze uitwisseling van culturen.

Behalve deze kookdemonstratie waren er op deze eerste dag in het Aziatisch Paviljoen ook sushi, dim sum en thee workshops. Ook werden er presentaties gegeven over keukenhygiëne en het gebruik van moderne keukenapparatuur.

Op de tweede dag van de Horecava was het de beurt aan de koks van Hotels van Oranje en Wok De Mallejan. Zij hebben de handen ineengeslagen om het Presidentsmenu te maken. De twee chefs ontmoetten elkaar voor het eerst bij het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Nederland. Samen stelden zij een menu samen van zowel Nederlandse als Chinese gerechten om te serveren aan de president en zijn delegatie.

Voor het Aziatisch Paviljoen stelden chefs Patrick Otten van Hotels van Oranje en Wan Zhong Dong van Wok De Mallejan een menu samen met verschillende gerechten die tijdens het presidentsbezoek gemaakt werden. Beiden maakten zij een voorgerecht, tussengerecht, twee hoofdgerechten en een nagerecht, waarbij er door de twee chefs gebruik werd gemaakt van hetzelfde hoofdingredient.

De genodigden, namelijk de heer Yuen Keong Ng, commissielid Amsterdam Zuid van de Partij van de Ouderen, voormalig Senator van het CDA de heer Gerrit Terpstra, de directeur Stedelijke Bestuursadvisering Gemeente Amsterdam de heer Hugo Fernandes Mendes, de heer Bert Nijboer, algemeen directeur van Rational Nederland en Maria Chong managing director van Lee Kum Kee Europe Ltd waren erg te spreken over de verschillende gerechten. Ook de toeschouwers genoten ervan.

Op de derde dag van de Horecava lieten de koks van de Vereniging Chinese Chefkoks hun snijkunst zien. Behalve deze kookdemonstratie waren er op deze dag in het Aziatisch Paviljoen ook sushi, dim sum en thee workshops. Ook werd er een presentatie gegeven over het gebruik van moderne keukenapparatuur.

Wij willen alle topkoks en hun personeel, de werknemers van het Aziatisch Paviljoen en alle standhouders van harte bedanken voor hun inzet, die deze dagen tot een succes heeft gemaakt.

Kijk voor een uitgebreid fotoverslag op onze Fotopagina.

2015

16 -17.11.2015 : Sligro Wijnreis

In samenwerking met Sligro heeft VCHO een Wijnreis naar Duitsland georganiseerd.

Op 16 november werden wij ’s ochtends vroeg opgehaald bij Sligro Eindhoven. Van daaruit vertrok de bus met een gezelschap van vijftien personen richting het eerste wijnhuis in Hainfeld. Er werd een kort welkomstwoord gehouden door Chris Waalder, account manager bij Sligro, en Liping Lin, directeur van VCHO. Daarna werden alle deelnemers voorin de bus uitgenodigd om zichzelf te introduceren.

Rond 14:00 uur arriveerden wij bij Wijngoed Lergenmüller in Hainfeld, in het zuidwesten van Duitsland. Met een oppervlakte van meer dan 80 hectare en een traditie die dateert van 1538 heeft de familie Lergenmüller internationaal een goede reputatie opgebouwd. Zij zijn vooral gespecialiseerd in krachtige rode wijnen en elegante witte Bourgondische wijnen. Daar werden we hartelijk verwelkomd door eigenaar Alexander en Ulrike, werkzaam bij het Deutsches Weininstitut. Onder het genot van een typisch Duitse lunch proefden we zes verschillende wijnen. Bij iedere wijn werd uitgelegd waarom deze zo goed bij het bijbehorende gerecht paste. Na een korte rondleiding over het wijngoed gingen we weer op weg.

Dit keer gingen we richting Deidesheim, waar we Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan bezochten, niet ver verwijderd van Hainfeld. Al 300 jaar zijn zij een grote invloed in de Duitse wijnbouw. Met haar expertise behoort zij tot de top van de wijnwereld. Ze heeft een breed assortiment, van traditionele tot moderne wijnen. Na een welkomstdrankje kregen we van verkoper Sebastian een rondleiding door de enorme wijnkelder, waar werd uitgelegd hoe het proces van wijn maken in zijn werk gaat. Vervolgens namen we plaats in het proeflokaal, waar we ook weer enkele wijnen proefden.

Op enkele minuten loopafstand bevond zich Deidesheimer Hof, waar een viergangendiner voor ons werd geserveerd. Ook hier kregen we bij iedere gang een bijpassende wijn van Bassermann-Jordan, met een kleine uitleg van Sebastian. Na het diner begaven we ons naar het hotel waar we, na nog even nagepraat te hebben in de hotelbar, goed uitrustten.

De volgende dag gingen we na het ontbijt weer op weg. Dit keer gingen we naar Appenheim, waar wijngoed Willems & Hofmann gelegen is. Dit familiebedrijf, dat in 2010 beoordeeld is met drie van de vijf druiven (“zeer goed”) door de Gault-Millau Wijngids, onderscheidt zich door haar uitgebreide assortiment van kwalitatief goede wijnen. Na een rondleiding onder leiding van Jürgen Hofmann mochten we enkele verschillende wijnen van het wijngoed proberen.

Tot slot arriveerden wij bij Schloss Vollrads in Oestrich-Winkel, een geweldig kasteel. Het is één van de oudste wijnbrouwerijen in Duitsland en is gelegen in een prachtig landschap, vlakbij de Rijn. Met een traditie van meer dan 800 jaar is zij een expert op het gebied van Riesling wijnen. Hier genoten we van een uitgebreide lunch met enkele bijpassende wijnen. Daarna kregen we een rondleiding door het prachtige kasteel, waarbij we nog enkele wijnen proefden. Toen was het tijd om weer terug te gaan naar Eindhoven.

De ondernemers hebben niet alleen meer geleerd over Duitse wijnen, maar hebben ook onderling ideeën kunnen uitwisselen.

28.09.2015 : Aziatische Horeca Clinic bij Sligro Emmen

Op maandag 28 september 2015 heeft Sligro in samenwerking met VCHO een horeca clinic georganiseerd voor de Aziatische ondernemers in de regio.

Filiaalmanager Eric Blaauwe heette alle aanwezigen persoonlijk welkom en bood ze een kopje koffie met gebak aan. Daarna gaf hij een korte introductie van alle betrokkenen en legde hij het dagprogramma uit.

De ochtend begon met een rondleiding door de versafdeling van Sligro Emmen. Allereerst werd er een workshop desserts gegeven, waar de ondernemers mochten proeven van tiramisu, crême brulée en chocolademousse. Daarna werden ook de groente-, vlees- en visafdelingen bezocht. De rondleiding werd afgesloten met een wijnproeverij.

Vervolgens werd er aan de ondernemers een luxe lunch aangeboden. Tijdens de lunch vertelde national accountmanager Chris Waalder wat meer over het Aziatische assortiment en de prijzen bij Sligro, en verstrekte VCHO directrice Liping Lin meer informatie over de problematiek rondom werkvergunningen en de nieuwe WWZ. Ook kregen de ondernemers de kans om hun dringendste vragen te stellen.

Na de lunch gaf barista Marise nog een koffieworkshop. Met producten van Douwe Egberts en FrieslandCampina maakte ze heerlijke cappuccino’s en latte macchiato’s.

Het was een leerzame dag en de ondernemers gingen tevreden weer naar huis.

29.06.2015 : Demonstratie Moderne Kooktechnieken

Om de Chinese horecaondernemers te helpen bij het tekort aan keukenpersoneel en ook om de werkefficiëntie van de Chinese keuken te verhogen, organiseerde VCHO in samenwerking met RG Groot Keukenapparatuur een demonstratie Moderne Kooktechnieken. Meer dan 60 ondernemers uit het hele land kwamen maandag 29 juni om 11.00 uur naar het restaurant Gouden Huis in Almere.

Met enthousiasme keken ze hoe de koks van Gouden Huis met minder personeel meer gerechten in een korte tijd voorbereidden door het gebruik van combi steamers en de overige apparatuur. Ook proefden de deelnemers meteen de gemaakte gerechten om de kwaliteit te beoordelen. Men is zeer enthousiast over deze nieuwe kookmethode.

Op verzoek zal VCHO na de zomervakantie weer soortgelijke kookdemonstraties gaat organiseren.

 

11-19.05.2015 : Vier Regionale Themabijeenkomsten

Tussen 11 en 19 mei 2015 heeft VCHO vier regionale themabijeenkomsten georganiseerd in Maarssen, Zwolle, Eindhoven en Den Haag. In totaal hebben meer dan 200 ondernemers deelgenomen aan de bijeenkomsten.

Wet Werk en Zekerheid

De heer Aad Boutens van Countus en mevrouw Karin Looij van AK Saldo hebben toelichting geven over de wijzigingen in de Wet Werk en Zekerheid. De belangrijkste veranderingen voor onze Chinese horecanodernemers als gevolg van deze wet zijn o.a.:

  1. Proeftijd: vanaf 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk om een proeftijd af te spreken in een arbeidsovereenkomst van 6 maanden of korter. 1 maand proeftijd voor contracten meer dan 6 maanden maar minder dan 2 jaar. 2 maanden voor een contract van 2 jaar of onbepaalde tijd.
  1. Aanzeggen: vanaf 1 januari 2015 moet een werkgever uiterlijk één maand voor de einddatum schriftelijk aan de werknemer laten weten of de arbeidsovereenkomst wordt verlengd of niet. Deze aanzegplicht geldt alleen voor tijdelijke contracten van 6 maanden of langer. Contracten korter dan 6 maanden hoeven niet te worden aangezegd.
  1. Loondoorbetalingsplicht: vanaf 1 januari 2015 geldt de hoofdregel dat geen arbeid, wel loon is, als de oorzaak van het niet werken voor de rekening van de werkgever komt. In oproepcontracten is het mogelijk om de eerste zes maanden deze loondoorbetalingsplicht uit te sluiten indien er geen arbeid is verricht.
  1. Keten: U mag nu 3 keer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd in 3 jaar tijd aan een medewerker aanbieden. Vanaf 1 juli 2015 mag u nog maar 3 contracten in maximaal 2 jaar geven. De werknemer moet dan ook minimaal 6 maanden uit dienst zijn geweest, voordat u opnieuw een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kunt aanbieden.

Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Countus (053-4353208), of AK Saldo (020-3458777).

Controles van de Inspectie SZW

De heren John Tijsen, Andre de Raad en Sander van Loon van de Inspectie SZW gaven voorlichting over hoe de inspectie de controles uitvoert en waarop gecontroleerd wordt.

Inspecteurs legden uit dat controles in de horeca richten zich o.a. op:

  • Wet arbeid vreemdelingen:Werken de aanwezige werknemers legaal? Wordt voldaan aan de voorwaarden van de vergunning? Doet de werknemer wel het werk waar de vergunning voor is verstrekt?
  • Wet minimumloon en –vakantiebijslag: Krijgen de werknemers wel het salaris waar zij volgens de wet recht op hebben?
  • Arbeidstijdenwet: Houden de werkgevers zich aan de werk- en rusttijden van de werknemers? Voert de werkgever een degelijke arbeids- en rusttijdenregistratie?
  • Wet Arbeid Vreemdelingen (Wav): Het is een werkgever verboden een vreemdeling in Nederland arbeid te laten verrichten zonder tewerkstellingsvergunning. Deze wetgeving heeft tot doel het voorkomen van verdringing op de Nederlandse arbeidsmarkt, concurrentievervalsing en arbeidsgerelateerde uitbuiting.

Vervolgens melden de inspecteurs dat er twee verschillende controles zijn die door Inspectie SZW wordt uitgevoerd, namelijk: administratieve controle en werkplekcontrole. Voor beide controles hoeven er geen vooraankondiging vooraf gedaan worden. Wel dienen  de inspecteurs zich legitimeren als toezichthouder en delen de reden van hun komst mee.

De ondernemers begrepen de bedoeling van de controles. Alleen zijn er grote verontwaardigingen bij de ondernemers als een frituurkok iets aan het doen is bij zijn functie hoort, bijvoorbeeld die door hem gebruikte pannen wassen, maar niet zodanig in de functieomschrijving genoemd, krijgen de ondernemers enorm boete van € 12.000,-. Daar voelen de ondernemers  onrechtvaardig door de Inspectie SZW aangepakt. Bovendien worden de ondernemers 2 keer aangepakt door de hoge boete en het ontnemen van de rechten om GVVA aanvraag in te dienen. Men vraagt inspecteurs om dit signaal door te geven. Daar is wel toezegging gedaan.

Uitvoering convenant Aziatische horeca

De heer André Vreugdenhil en mevrouw Babette Korrel van het Project Team Aziatische Horeca van UWV gaven ter vergadering de toelichting over de dienst het Project Team kan verlenen aan de ondernemers. Het projectteam kan niet alleen vacature registreren en bemiddelen, maar ook informatie met betrekking tot aanvraag GVVA procedure, verplichtingen voor werkgevers verschaffen. De taakpakket van het projectteam is namelijk sinds het convenant Aziatische horeca verruimd. Voor meer informatie kunnen de ondernemers mailen naar aziatischehoreca@uwv.nl.

Sligro: nog betere voordelen voor VCHO leden

De heer Chris Waalder van Sligro en de heer Erwin van den Oever van Smit Vis, een onderdeel van Sligro vertelden dat Sligro nog betere voordelen en service aan de Chinese horecaondernemers kan leveren door een goede samenwerking met VCHO.  Door deze succesvolle samenwerking heeft Sligro nu het assortiment speciaal voor Aziatische restaurants fors uitgebreid en de prijzen zijn ook aangepast. Voor VCHO leden kan Sligro accountmanager ook offertes op maat maken.

Als gastheer, boden alle 3 Sligro vestigingen de ondernemers een lekkere lunch en Smit Vis natuurlijk verse vis.

19.02 - 01.03.2015 : Landelijke Campagne - Samen Chinees Nieuwjaar Vieren

Het Chinees Nieuwjaar is het belangrijkste feest op de Chinese maankalender en wordt door Chinese gemeenschappen over de hele wereld gevierd, ook in Nederland. In 2015 viel het Chinees Nieuwjaar op 19 februari. Toen brak het Jaar van het Schaap aan. Schapen zijn de meest vriendelijke dieren van de Chinese dierenriem. Vanuit hun kalme aard, de openheid naar anderen toe, brengen ze harmonie. Ook zijn het creatieve wezens, gaan ze voor verfijning en hebben ze een goede smaak. Chinees Nieuwjaar draait om samen zijn met familie en vrienden en heerlijk eten. Niet alleen om de maag te vullen, maar juist om het verduurzamen van relaties en familiebanden. Van 19 februari t/m 1 maart 2015 heeft de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers samen met andere Chinees-Nederlandse organisaties het evenement “Samen Chinees Nieuwjaar Vieren” georganiseerd. In deze feestelijke periode hebben wij het publiek uitgenodigd om het Chinees Nieuwjaar bij deelnemende Chinese restaurants te komen proeven en de rijkdom van de Chinese cultuur te leren kennen. Meer informatie is te vinden op www.chinees-nieuwjaar.nl. Kijk voor een uitgebreid fotoverslag op onze Fotopagina.

 

2014

11.12.2014 : Kookdemonstratie van de Chinese chef delegatie

De culinaire Chinese chef delegatie heeft op 11 december 2014 in Wok De Mallejan een mooie kookdemonstratie gegeven aan meer dan 100 Chinese horecadeelnemers. De bezoekers waren enorm onder de indruk van de kookkennis van de chefs uit China. Men prijst de organisaties voor het organiseren van dit evenement.


Deze demonstratie is georganiseerd door Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO) en Vereniging van Gediplomeerde Chinese Chef-koks.

10 - 19.11.2014 : Studiereis naar Azië

Om nieuwe ideeën op te doen en uw ondernemingsvisie te verruimen, heeft VCHO in november 2014 een 11-daagse inspirerende studiereis naar Taiwan, Shenzhen en Chengdu georganiseerd. Wij zijn vertrokken op maandag 10 november en kwamen donderdag 20 november weer terug in Nederland. De geplande activiteiten staan in het bijgaande programma in het Nederlands  of in het Chinees.

Taiwan
Wij hebben Taiwan als bestemming gekozen, omdat Taiwan door haar koloniale geschiedenis een zeer rijke fusion cuisine heeft ontwikkeld van Taiwan, China, Japan en Spanje. Door haar ligging als eiland heeft Taiwan uitgebreide visgerechten. Gedurende ons bezoek aan Taiwan hebben wij verschillende toonaangevende restaurants in Taiwan bezocht en van gedachten gewisseld met Taiwanese collega’s.

Shenzhen
Shenzhen en Chengdu vertegenwoordigen de twee van de vier belangrijkste keukenstromingen in China. In Shenzhen hebben wij niet alleen Kantonese specialiteitenrestaurants bezocht, maar ook de fabriek waar ‘s wereld eerste robotkok is ontwikkeld. Misschien een oplossing voor het tekort aan koks? Wij hebben tevens de fabriek van Lee Kum Kee bezocht, waar zowel Chinese sauzen als Chinese biologisch eten wordt geproduceerd.

Chengdu
In Chengdu maakten wij kennis met de Sichuan hotelschool, waar Chinese leerlingen op hoog niveau worden opgeleid tot specialiteitenkok. Ook gingen wij in restaurants de beleving ervaren waar eten en cultuur nauw verweven worden door presentatie, decoratie, dans en muziek.

http://www.pansum.com/

15 - 18.09.2014 : Regionale Themabijeenkomsten: "Nieuwe regeling TWV koks" & Kookworkshop "Combi Steamer bespaart op uw personeel"

In samenwerking met Rational (combi steamers) heeft VCHO vier Regionale Themabijeenkomsten georganiseerd in september 2014 . Er is informatie verstrekt over de huidige stand van zaken m.b.t. het nieuwe Aziatische Horeca Convenant voor de GVVA (voorheen TWV) voor Chinese koks dat per 1 oktober 2014 in werking gaat. Tevens werd een kookworkshop gegeven door de bekende chefkok Samuel Chia uit Singapore. Kok Chia heeft laten zien hoe met behulp van de combi steamer van Rational de werkzaamheden van 5 koks door 3 koks gedaan kunnen worden. De themabijeenkomst werd goed bezocht door zowel leden van onze vereniging als niet-leden. Een groot aantal niet-leden is vervolgens lid geworden, omdat ook zij het grote belang inzien en VCHO willen steunen.

26.08.2014 : Ontmoeting NVWA en Chinese horecaondernemers

In 2013 heeft NVWA verschillende brainstormsessies georganiseerd, zowel intern als extern, ter voorbereiding op het nieuwe toezicht. Een van deze sessies was met Chinese horecaondernemers. De aanwezige Chinese vertegenwoordigers hebben toen hun ervaringen vanuit het oogpunt van ondernemers duidelijk naar voren gebracht. De sessies waren goed voor de verstandhouding tussen de Chinese horecabranche en NVWA. Als vervolg op eerdere gesprekken, heeft NVWA een aantal vertegenwoordigers van de Chinese horecaondernemers opnieuw uitgenodigd voor een informele ontmoeting op 26 augustus 2014. Het hoofddoel was elkaar te ontmoeten en kennis met elkaar te maken op een informele wijze. Tevens hebben de NVWA vertegenwoordigers verteld wat ze in de tussentijd gedaan hebben. Namens de NVWA waren diverse mensen aanwezig. Naast hoofdinspecteur Henk de Groot waren ook een senior inspecteur Ontwikkeling, twee inspecteurs Ontwikkeling en twee inspecteurs Uitvoering aanwezig. Volgens VCHO was dit een uitstekend moment om ons verhaal te laten horen, gedachten en ideeën uit te wisselen met NVWA en een beter inzicht te krijgen in de nieuwe werkwijze van NVWA. 

25.08.2014 : Presentatie “Aziatische restaurants” op introductiedag ROC

Op 25 augustus 2014 heeft de heer Kaji But, projectleider en bestuurslid VCHO, een presentatie gegeven over de dynamische Aziatische restaurantsector in Nederland aan de 50 BOL leerlingen van ROC Amsterdam . Zodoende wil de Aziatische restaurantsector ROC leerlingen interesseren voor een opleiding tot Aziatische kok. Aziatische restaurants hebben momenteel te maken met een groot tekort aan vakbekwame koks. In samenwerking met ROC’s wil de Aziatische sector een structurele oplossing vinden voor dit probleem. Deze presentatie aan het ROC Amsterdam is een charmeoffensief om ROC leerlingen aan te trekken. In 2015 zullen er nog meer initiatieven plaatsvinden.

01.04.2014 : Demonstratie Den Haag

1 april 2014 was een unieke dag voor de Chinese gemeenschap in Nederland. Meer dan 800 Chinese / Aziatische koks en restaurateurs hebben voor de deur van de Tweede Kamer in Den Haag gedemonstreerd met een Aziatische buffet voor de Kamerleden.

Met deze culinaire demonstratie willen de Chinese koks en horecaondernemers benadrukken hoe groot het belang is van de ambachtelijke en authentieke waarde van de Chinese chef-koks. Echter door de herziende Wet Arbeid Vreemdelingen moeten honderden van deze koks nu terug naar China. Velen van hen kunnen nu al niet meer werken, terwijl ze er volgens de Europese richtlijn recht op hebben om na 3 jaar onafgebroken in Nederland gewerkt te hebben, in Nederland te mogen blijven werken zonder tewerkstellingsvergunning.

De culinaire demonstratie maakte indruk op politici in Den Haag, op de media en de passanten. Minister Lodewijk Asscher heeft tijdens de demonstratie 2 keer gesproken met de vertegenwoordigers van de Aziatische horecaorganisaties. Hij deelde mede dat hij niet van plan is de wet te gaan wijzigen, maar wel begrip heeft voor de problemen van de Aziatische ondernemers. Zijn deur staat open en hij is bereid om de problemen te bespreken en daarvoor met de Aziatische ondernemersorganisaties aan tafel te gaan.

Diverse leden van de Tweede Kamer kwamen naar buiten om de situatie waar te nemen en deel te nemen aan de discussie. D66 Kamerlid, Steven van Weyenberg sprak de menigte toe. Hij prees de bijdrage die de Chinese gemeenschap levert aan de maatschappij en de Chinese koks die banen creëren in Nederland.

Ook de media besteedde massaal aandacht aan deze kwestie. Alle landelijke media hebben hierover in hun berichtgeving aandacht besteed. Als een van de initiatiefnemers en organistoren, wil VCHO alle deelnemers van deze culinaire demonstratie bedanken voor hun bijdragen.